0

З аради високите цени на тока, природния газ, течните горива и фуражите има риск от дефицит на български яйца по Великден и вносните да са повече, научи „Монитор“.

Заради високите цени на тока, природния газ, течните горива и фуражите има риск от дефицит на български яйца по Великден и вносните да са повече, научи „Монитор“.

Димитър Белоречков, председател на птицевъдите, смята, че няма да останем без яйца за Великден, защото все от някъде ще се внесат. „Лошото е, че много български фирми ще затворят заради скъпите фуражи и високите цени на енергията и горивата. Нещата са много сложни и не се поддават на точни прогнози.


В момента няма внос на яйца заради слабото търсене

и ниските цени у нас. Освен това в след Коледа и посрещането на Нова година има сезонен спад в консумацията на яйца, който сега съвпадна и с шоковете със стойността на горивата, енергията и фуражите. Който не може да издържи, ще спре да работи. Няма да е учудващо за Великден вносните яйца да са повече. Цените им заради дефицита тогава в никакъв случай няма да са ниски“, прогнозира браншовикът.

„Вече 18 месеца работим с фуражи, които са 2 пъти по-скъпи, но вече токът ни довърши. Стотина са големите фирми в сектора, а двайсетина от тях вече са спрели работа“, каза за „Монитор“ Олег Прокопиев, член на УС на Съюза на птицевъдите в България. „Много от по-малките също са затворили и чакат по-добри времена, като голяма част от тях обаче със сигурност ще излязат въобще от бизнеса. Възобновяването му след това ще е много трудно“, смята той.

Птицевъдът твърди, че над 90% от яйцата на нашия пазар са родно производство и дори имаме износ в Полша, която внасяше у нас. По думите му обаче експортът не може да ни спаси, защото


чуждите купувачи изнудват нашите производители за по-ниски цени

„Цените в Европа са по-високи от нашите тук, обаче там получават обвързана подкрепа“, поясни той. „Яйцата са капризна стока и трябва да се пласират бързо. Произвеждат се ден за ден, не могат да се държат в склада. След 10-15 дни отиват за преработка и ги продаваме на една трета от цената. Повече от година търпим това положение. Подали сме молба в земеделското министерство за пазарна подкрепа“, поясни още той. Прокопиев прогнозира, че през пролетта може производството на яйца у нас още повече да намалее и дефицитът да доведе до силното им поскъпване. „През 2008 г. ситуацията беше подобна и ни отпуснаха едни кредити, които все още ги изплащаме. На другите животновъдни браншове им ги опростиха с разрешение на Еврокомисията, но на нас - не“, припомни той.


Искаме от ЕК защита за розовото масло

и Стралджанската мускатова ракия


Искаме от ЕК защита за розовото масло и Стралджанската мускатова ракия в търговското споразумение ЕС-Австралия. Това стана ясно късно в понеделник по време на заседанието на Съвета за земеделие и рибарство към ЕС в Брюксел с участието на земеделския министър д-р Иван Иванов.

Той подчерта, че има чувствителни за България въпроси: като вност на мед, слънчогледово масло, птиче месо и орехови ядки от Украйна и страните от МЕРКОСУР; защита на географските означения като например българско розово масло и Стралджанска мускатова ракия в споразумението за свободна търговия с Австралия; намаляване на квотите за овче и агнешко месо, внос от Нова Зеландия. „България подкрепя искането на Полша към Европейската комисия относно необходимостта от мониторинг на ситуацията, свързана с наложеното от Беларус ембарго и взимането на мерки за предотвратяване загубите на производителите в ЕС“, заключи министър Иванов.

Земеделският министър изтъкна още, че трябва да се постигне баланс в търговските преговори с всички преговарящи страни, особено при вноса на селскостопански стоки в Евросъюза от трети страни. „Трябва изискванията да бъдат идентични на високите стандарти на ЕС с оглед постигането на ефективни и справедливи резултати“, категоричен бе министър Иванов.