0

С тарозагорци издирват под дърво и камък незнаен пенсионер, който е платил чужд ток погрешка.

Сега съгражданите му се опасяват, че заради неволната грешка възрастният човек ще бъде изненадан със спиране на тока точно за празниците заради това, че в енергото няма постъпило плащане по неговия абонатен номер.

Случай

За случая стана ясно от публикация в местна старозагорска фейсбук група. Там потребителка на име Силвина Стоянова информира, че на 13 декември с изненада узнала, че сметката й за ток е платена. Тя обаче е категорична, че не я е плащала. Стоянова разбрала, че плащането е извършено в клон на „Български пощи“ ЕАД, което я накарало да предположи, че най-вероятно става дума за възрастен човек, който е съчетал плащането с вземането на пенсията си.

За съжаление, аз няма как да установя кой точно ми е платил тока, нито от енергото могат да разберат, тъй като грешката е станала най-вероятно чрез объркване на една цифра от абонатния номер

Той обаче се състои от много цифри, така че възможностите са безброй“, обяснява Стоянова. Ето защо тя решила да потърси помощ и съвет в интернет пространството, за да не се наложи добросъвестен платец да се окаже със спряно електричество точно за предстоящите светли празници. Стоянова призовава всеки, плащал в клон на пощите, да си провери касовата бележка и да види дали случайно там не пише името „Стоян...“, а адресът е на ул. „Ангел Кънчев“. Неволният благодетел е посъветван да се свърже с енергото, където Стоянова е оставила координати за връзка с нея, за да се организира връщането на сумата.

Трудност

В разразилата се под публикацията дискусия добронамерени граждани се опитват искрено да помогнат със съвети как предполагаемият пенсионер да бъде открит. „Ако знаете в кой пощенски клон е платено, повечето касиерки си познават редовните клиенти, и шансът да се сетят е голям“, съветва потребителка. Друга пък информира, че и на нея й се е случвало, и то няколко месеца поред непознат да й плаща тока. Така и никога не успяла да го открие. Има ги и редовните гневни граждани, които негодуват срещу пропуските в системата, които дават възможности за подобни неуредици. „При една нормална номенклатура на клиентските номера и логика при генерирането им това изобщо не би следвало да е възможно. Касиерката не верифицира ли някак? Това е абсурдно просто. Една грешна цифра и хоп - плащаш чужд ток. Нямам думи“, гневи се старозагорец.