0

З аради липса на мерки за справяне с болестта птичи грип има опасност да бъде забранен износът на яйца и птичи продукти от България. За това алармираха от Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) с апел към премиера заради бездействие на БАБХ.

Заради липса на мерки за справяне с болестта птичи грип има опасност да бъде забранен износът на яйца и птичи продукти от България. За това алармираха от Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) с апел към премиера заради бездействие на БАБХ.

Според Асоциацията птицевъдните ферми се обезщетяват по най-ниските цени независимо от вида на производството и възрастта на птиците, което е предпоставка за укриване на заболяването.

От своят страна от БАБХ поясниха неофициално за „Монитор“, че представители на агенцията са правили 2 срещи с бранша и се работи по проблемите с птичия грип. Оттам подчертаха, че е невъзможно да се крият случаи на болестта.

Писмото от Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) до премиера Кирил Петков, както и до земеделския министър Иван Иванов е заради усложнената епизоотична обстановка от инфекциозното заболяване инфлуенца по птиците (птичи грип).

България е износител на яйца от стокови носачки, на разплодни яйца и други птичи продукти. Липсата на радикални мерки относно справянето с инфекциозното заболяване у нас рискува страната ни да бъде поставена под особен надзор от Европейската комисия и да бъдат забранени вътрешнообщностни сделки, както и сделки с трети страни на районен принцип. Това ще доведе до забрана за износ на продукция и от незасегнати от заболяването ферми от тези райони, се казва в писмото до министър-председателя.

До октомври 2021 г. заболяването засягаше предимно областите Пловдив, Хасково, Стара Загора и имаше единични случаи в областите Ямбол, Ловеч, Плевен и Добрич. Характерен за всички тези области е фактът, че там има интензивно отглеждане на водоплаващи птици.