0

М еждународната рейтингова агенция S&P Global Ratings понижи още повече кредитния рейтинг на Русия до ниво junk. Оценката на дългосрочните облигации в чуждестранна валута вече е "CC", а не "CCC-".

Международната рейтингова агенция S&P Global Ratings понижи още повече кредитния рейтинг на Русия до ниво junk. Оценката на дългосрочните облигации в чуждестранна валута вече е "CC", а не "CCC-".

Рейтингите остават в режим на преразглеждане с негативна перспектива, заявиха от S&P.

Влошаването на дългосрочните рейтинги се дължи на очакванията, че през следващите седмици Русия ще срещне технически трудности при обслужването на еврооблигациите.

Влошаването на рейтинга означава, че Русия е на ръба на фалита. По същество обаче тя отразява влошената способност на Русия да плаща на облигационерите. Санкциите ограничиха достъпа на Русия до долари и плащанията трябва да се извършват в долари.

Засега Русия очевидно е успяла да предотврати държавен фалит, след като някои притежатели на акции в руски доларови облигации са получили дължимите лихвени плащания, съобщи "Ройтерс" в четвъртък, позовавайки се на информация на двама участници на пазара.

Плащанията се разглеждат като първия тест за това дали правителството в Москва може да изпълни задълженията си по международния дълг, по информация Русия трябваше да плати 117 млн. долара на притежателите на еврооблигации.

Министерството на финансите в Москва обяви в четвъртък, че е дало указания за плащанията.

Reuters обяснява, че дори и да не беше извършила плащанията, евентуалният руският фалит ще стане факт едва след изтичането на 30-дневен гратисен период. Това би се случило за първи път от Руската революция през 1917 г., когато болшевиките не са признали дълговете от царската епоха.