0

П азарът на просрочени задължения в България се завръща на нивата отпреди ковид кризата. Потребителите съумяват да изплащат по-голям среден размер, а делът на тези, които не покриват вноските си, намалява, съобщава компанията за управление на вземания Frontex International.

Пазарът на просрочени задължения в България се завръща на нивата отпреди ковид кризата. Потребителите съумяват да изплащат по-голям среден размер, а делът на тези, които не покриват вноските си, намалява, съобщава компанията за управление на вземания Frontex International.

През 2020 г. 23,6 на сто от пълните погасявания са след поискана и направена отстъпка, докато през 2021 г. този тип плащания спада до 10,2 на сто. Това е недвусмислен


знак за финансово стабилизиране на потребителите,

посочват от компанията.

"Отчитаме спад както при тези, които са в реално затруднение, така и при хората, които по една или друга причина не желаят да възстановяват задълженията си. През 2020 г. над 30 на сто от потребителите бяха в реална невъзможност да плащат, докато към края на 2021 г. техният дял пада на 14 на сто", казва Лилия Димитрова. По думите й заявилите нежелание да покриват месечните си вноски също бележат леко понижение - от 18 на сто през ноември 2020 г. на 17 на сто към края на 2021 г. Поведението на тези клиенти не е толкова показателно, тъй като те традиционно биват водени от лични убеждения и мотиви, които не се влияят пряко от финансовото им състояние, пише в съобщението на фирмата.

От Централната банка към края на януари регистрират обем на жилищнитe ĸpeдити от 14,2 млpд. лв. - ръст от 17,9 на сто на годишна база. Πoтpeбитeлcĸитe ĸpeдити пък се равняват на 13,2 млpд. лв., или покачване с 11,2 на сто cпpямo янyapи 2021 г.


С около 13% е по-висока средната вноска,

която правят клиентите през януари 2022 г., спрямо ноември 2020 г. Най-значителни вноски правят жителите на Варна, Добрич и Смолян, а най-малко съумяват да погасяват в Монтана, Русе и Хасково. Нараства и средният размер на задълженията в страната, който към настоящия момент е 2682 лева при 2218 лева в края на 2020 г. Варна отново води класацията на градовете с най-съществен среден дял на необслужваните вземания - 3732 лева. Най-малка е тази стойност в София-област - 1900 лева. По отношение на броя нередовни платци след София-град се нареждат Пловдив, Варна, Враца, Монтана, Плевен, Стара Загора.

Потребителски кредити, ипотеки и кредитни карти са основните продукти, които формират общия обем на необслужваните заеми, сочат още данните на "Фронтекс интернешънъл". Мъже са повечето потребители в просрочие у нас - 60 на сто. Хората между 40 и 49 години формират най-голямата група клиенти както като брой, така и като общ обем непогасени задължения. Най-скромен дял имат младите потребители - тези до 29 г., както и хората над 70 години.