0

Г лобалните петролни пазари изглеждат по-засегнати, отколкото се смяташе преди, тъй като търсенето на петрол показва изненадващо малко негативно въздействие от последната вълна на коронавируса, провокирана от силно заразния вариант Омикрон, докато доставките са ограничени заради прекъсвания, заяви в сряда Международната агенция по енергетика (МАЕ).

Глобалните петролни пазари изглеждат по-засегнати, отколкото се смяташе преди, тъй като търсенето на петрол показва изненадващо малко негативно въздействие от последната вълна на коронавируса, провокирана от силно заразния вариант Омикрон, докато доставките са ограничени заради прекъсвания, заяви в сряда Международната агенция по енергетика (МАЕ).

Търсенето на петрол се повиши през последното тримесечие на 2021 г. с 1,1 млн. барела на ден до 99 млн. барела на ден въпреки вълната на Омикрон, както е на път да достигне нивата отпреди пандемията от 99,7 млн. барела на ден, се казва в месечния доклад на МАЕ.


В същото време доставките бяха ограничени,


тъй като картелът "ОПЕК +" се мъчи да съживи спряното си производство, а производителите от другите места страдат от редица прекъсвания, което намалява границата на свободния производствен капацитет.

Леко завишените прогнози на базираната в Париж международна агенция идват само часове, след като цените на суровия петрол Брент се покачиха до седемгодишен връх над 89 долара за барел. Силното поскъпване на петрола се оказва предизвикателство за държавите-консуматорки и за централните банки, тъй като те се опитват да стимулират икономическото възстановяване, като същевременно се борят да ограничат инфлационния скок и кризата, засягаща цената на живота.

В последния си доклад МАЕ, която съветва повечето големи икономики, повиши прогнозите си за глобалното търсене на петрол с 200 хил. барела на ден както за 2021, така и за 2022 г. Потреблението на петрола пък ще се увеличи с 5,5 млн. барела на ден (през 2021 г.) и с 3,3 млн. барела на ден (през 2022 г.).

"Covid-19 отново причинява рекордни инфекции. Но този път скокът има по-ограничено въздействие върху потреблението на петрол", отбеляза още МАЕ.

Тъй като търсенето се възстановява, ситуацията с предлагането става все по-слаба. Коалицията от 23 държави във формата "ОПЕК +", водена от Саудитска Арабия и Русия, която постепенно възстановява производството, спряно по време на пандемията, е успяла


да увеличи през декември петролното производство само с 60% от планираното,

съобщи агенцията и допълни, че Нигерия, Ангола, Малайзия и дори Русия се борят с ограниченията на производствени капацитет.

Докато "ОПЕК +" се опитва да възстанови оставащия все още блокиран добив, свободният производствен капацитет на коалицията, който се използва като амортисьор в случай на прекъсвания, може да намалее до 3 млн. барела на ден, от около 5 млн. барела на ден в момента, прогнозира МАЕ. Това може отново да направи петролният пазар уязвим по отношение на нестабилността на цените, дори когато производството нарасне рязко в САЩ, Канада и Бразилия, се посочва в последния доклад на агенцията.

Според МАЕ и други източници за покриване на петролния недостиг при извънредни ситуации също са намалели, като запасите от горива в развитите страни са спаднали с 6,1 млн. барела през ноември 2021 г. до седемгодишно дъно.