0

У величение на цените на винетките няма да има, а дори може да се мисли и за тяхното намаляване. Това заяви пред Нова телевизия регионалният министър Гроздан Караджов. „Те по-скоро да за намаляване, защото винетките плащат 2/3 от сумата. Това не е честно – в другите страни 2/3 от нея се плащат от тежкотоварните превози”, каза той.

Увеличение на цените на винетките няма да има, а дори може да се мисли и за тяхното намаляване. Това заяви пред Нова телевизия регионалният министър Гроздан Караджов. „Те по-скоро да за намаляване, защото винетките плащат 2/3 от сумата. Това не е честно – в другите страни 2/3 от нея се плащат от тежкотоварните превози”, каза той.

Караджов обясни, че ако се тръгне към намаляване на цените на винетките, то това трябва да се обсъди през следващите месеци и да влезе в сила евентуално от януари следващата година. От 20 000 републиканска пътна мрежа, сега тол системата обхваща 3 000 км тол системата. 6200 км ще обхваща тол системата, вероятно от 1 юни ще стане разширението на обхвата на толсистемата. "Рехабилитирането на второкласната мрежа не е правено от десетилетия", каза той. 

Автомагистрала "Хемус" ще бъде готова в цялостния си вид до 2027 година, в различните си участъци – до края на 2025 година.

Той уточни, че строителството на „Хемус” не е спряно. Строи се и пътят Ботевград – Видин, каза Караджов.

„Договорили сме цена, която сега едва ли би могла да бъде договорена, но далеч не съм оптимист, защото вариантът е неприемлив за еколозите. Ако получим одобрение, строежът ще свърши за три години, каза министърът по повод строежа на автомагистрала „Струма. По думите му процедурата е напреднала, но се чака оценка на министъра на околната среда и водите Борислав Сандов. „Чакаме положителен отговор от екологичното министерство и за тунела под Шипка. Имаме оферта от изпълнителя, според която след 4 години и 2 месеца след одобрението на проекта, тунелът ще бъде завършен. Чакаме само екологичната процедура да завърши”.