0

О чакваме 220 000 пътувания покрай националния празник на България - 3 март. Туристите, които посещават местата на бойната слава през последните години, се движат между 12 000 и 40 000 души. Това заяви пред „Монитор“ директорът на Института за анализи и оценки в туризма (ИАОТ) Румен Драганов.

Очакваме 220 000 пътувания покрай националния празник на България - 3 март. Туристите, които посещават местата на бойната слава през последните години, се движат между 12 000 и 40 000 души. Това заяви пред „Монитор“ директорът на Института за анализи и оценки в туризма (ИАОТ) Румен Драганов.

Според експерта войната между Русия и Украйна

няма да повлияе негативно на честванията у нас

тъй като повечето хора, решили да поставят венци на някой от съветските паметници в страната, продължават да уважават помощта на Русия, оказана на България по време на Руско-турската освободителна война. Все пак той не изключи възможността в деня на националния празник да бъдат организирани митинги на русофоби.

Прогнозите на ИАОТ гласят още, че разходите на пътуващите около 3 март ще бъдат колкото миналогодишните. Припомняме, че тогава Драганов изчисли, че туристите ще похарчат 16 млн. лева в спа хотелите и зимните курорти в страната. Тъй като през тази година Националният празник се пада в четвъртък, туристите имат възможност да слеят почивния ден с уикенда. Взимайки си един ден отпуск,

те ще разполагат с четири почивни дни

които според директора на ИАОТ ще бъдат прекарани именно в някой от балнео, СПА и уелнес хотелите в страната или планинските курорти.

Пакетната почивка във Велинград за 3 март например ще ни струва 255 лева на човек. В нея са включени три нощувки със закуска и вечеря на човек, уелнес пакет - два закрити топли минерални басейна с джакузи, финландска и билкова сауна, парна баня, тропически душ и контрастен басейн. В хотел в близост до Банско пък 4-дневният престой ще ни струва по 190 лева на човек. В пакетното предложение влиза както изхранването на полупансион, така и достъпът до релакс зоната в хотела.

В случай че сме решили да отбележим празника с пътуване до паметника на Шипка,

ще броим почти 40 лева.

От турагенцията осигуряват транспорт, а също и

възможност за посещение на музейната сбирка

посветена на Шипченската епопея, включваща лични вещи, ордени, снимки и документи, картини и оръжие и храм-паметника ”Рождество Христово“. Ако пък желаете да прекарате националния празник по по-нестандартен начин, може да се включите в голямото ски спускане с народни носии на 3 март в Пампорово. Всички участници ще могат да използват безплатно лифтовете към връх Снежанка от 10:30 до 11:20 ч.