0

З а неправомерно раздаване на заплати в Национална компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ) са използвани 58 млн. лева по европейски проекти. Това заяви пред журналисти в Нова Загора министърът на транспорта Николай Събев, който участва в обществено обсъждане по повод съдбата на над 100-годишната сграда на железопътната гара.

По думите му това е сред фрапиращите нарушения, открити в проверка на транспортното министерство по отношение на изпълнението на проекти с европейско финансиране. Голям процент от

проектите няма да бъдат завършени в срок,

има забавени отсечки, много неизпълнени ангажименти. Той добави, че проверката е започнала на 13 декември миналата година, но проверяващите срещат трудности, защото „хората не са много услужливи“. Нарушителите ще бъдат предадени на българската и на Европейската прокуратура.

„Със сигурност всичко ще бъде открито и ще бъде потърсена сметка на всеки, нарушил интересите на държавата“, категоричен бе Събев. Планирано е министърът да посети и Стара Загора, където по думите му има драстично забавяне в сроковете при изграждането на новата железопътна гара. Той допълни, че обектът е трябвало да бъде открит на 13 май, но това вероятно ще стане през юли, като изпълнителят ще трябва да плати 500 000 лева неустойка за забавянето.