0

К ъм момента проблем за електроенергийната система няма, каза министърът на енергетиката Александър Николов на пресконференция във ведомството. Той отново потвърди, че няма проблем с количествата горива в България. Не се наблюдава намаляване на налягането на природен газ по трасетата, свързани с "Газпром".

Във времена на криза смятам, че трябва да бъдем единни и да гледаме интереса на България, допълни той. Още от средата на февруари добивът от газохранилището в Чирен е ограничен до минимум или преустановен когато е възможно. Добивният сезон е удължен с още един сезон, обясни Николов.

От Булгаргаз са отправили искане от големи търговци на втечнен газ, опериращи в райони отвъд за предоставяне на оферти, които да включват технически възможности за доставка на количества през март, ако бъдат преустановени доставките от Газпром. Получените предложения до момента ценово не отговарят на изискванията на Булгаргаз. Приети са предложения от съществуващи други партньори, посочи Николов. Булгаргаз няма да спре да търси алтернативни източници за доставка на газ, добави той. Добрата новина за България е, че производството на електроенергия не зависи от природен газ както е в Европа, каза още той.