0

А виокомпании и хотели вдигат цените на услугите си заради поскъпването на летищни такси, горива и енергия. Това коментира председателят на Асоциацията на туроператорите и туристическите агенти (АБТТА) Димитрина Горанова пред „Телеграф“. Увеличението на пакетите за почивки е различно за отделните дестинации, но пътуването до някои по-екзотични държави е поскъпнало с над 20%.

Увеличението на цените на пакетите зависи от това какъв е делът на транспорта в пътуването. Има дестинации, където той е 20 на сто от цената на пакета, но има такива, при които формира 70%, например Тайланд. Причината е, че там като цяло цените са ниски, но самолетните билети са доста скъпи.

Заради значително увеличените разходи за горива и за летищни такси повишението на цените на билетите е неизбежно, коментира пред ВВС Фахми Маджуб, британският директор на Air France-KLM, в средата на миналия месец. От авиогрупата посочват, че с облекчаването на правилата за пътуване търсенето нараства и това е видно в резервациите за Великден и за летния сезон. Air France-KLM вече трябва да плаща с 40% повече, за да може самолетите й да излизат и да кацат на летище "Хийтроу", дава пример той. Миналата година Ryanair и туроператорът TUI прогнозираха, че цените за сезона на почивките ще са по-високи в сравнение с 2019-а - годината преди корона пандемията да разтресе света. След Qatar Airways още една авиокомпания обяви повишение на цените заради поскъпналите горива във връзка с войната в Украйна. Дубайската Emirates съобщи за увеличение на цените на самолетните билети от 28 февруари, съобщиха пред TravelNews туристически агенции.

Нeбeтo нaд Cтapия ĸoнтинeнт e пълнo c пoчти пpaзни caмoлeти, чиято главна цел е да пaзят цeннитe вpeмeви cлoтoвe нa няĸoи oт нaй-вaжнитe лeтищa. Международното правило е, че ако aвиoĸoмпaниитe не изпoлзвaт поне 80% oт дaдeнитe им cлoтoвe, губят правата си. Покрай пандемията и отлива на пътници Бpюĸceл се смили и свали този процент на 50%, което отчасти съкрати празните полети. Евpoпeйcĸaтa ĸoмиcия засега запазва 50-тe пpoцeнтa, нo вече предупреди, че в края на март ще ги вдигне на 64%. Гoлeми aвиoĸoмпaнии, ĸaтo Lufthаnѕа, Аіr Frаnсе и КLМ, призоваха Брюксел да прояви разбиране към трудностите в сектора и вместо да увеличава дела на изпълнените полети, да го намали още сега - в остатъка от зимния сезон и за лятото.