0

38 907 българи решиха да се пенсионират година по-рано от изискваната възраст. От тях 16 640 са мъже, а 22 267 са жени. Данните са до юли 2023 г., предоставени на „Телеграф“ от Националния осигурителен институт (НОИ).

Общият брой на пенсиите за трета категория труд, за стаж и възраст към март 2023 г. са 737 965, тоест една част от работещите у нас са решили да излязат в заслужен отдих от месец- два до година преди навършване на пенсионна възраст.

Правила

Всеки, който иска да се пенсионира предсрочно, може да го направи до една година преди навършване на заложената от държавата възраст за съответната година, гласи чл.68а от Кодекса за социално осигуряване. През 2023 г., с година по-рано, могат да се пенсионират жените навършили възраст 61 години при стаж 36 години и 4 месеца, както и мъжете на възраст 63 години и 6 месеца с наличен стаж от 39 години и 4 месеца. Желаещите да излязат по-рано в пенсия трябва да са изпълнили необходимия стаж.

Пенсията им се отпуска пожизнено с намаление от 0,4% за всеки месец, недостигащ до определената пенсионна възраст. Така пенсията може да бъде намалена с 4,8% месечно, ако пенсионирането е една година по-рано. Ако месеците са по-малко, съответно и намалението ще е по-малко. Тъй като в момента средната пенсия у нас е 735,48 лв., то ако сега някой реши да напусне работа и се пенсионира със среден размер на пенсията, намалението ще му е 35 лв. месечно от размера. Ако пенсията е 1000 лв., съответно ще взема с 48 лева по-малко до края на живота си. Възрастните, на които е отпусната пенсия по тези условия, нямат право на пенсия по общия ред  - по чл. 68, ал. 1, 2, 3 и 4 от Кодекса за социално осигуряване. Процентът на намаление не се променя при годишните преизчислявания, гласят разпоредбите. 

Оспорване

През 2021 г. омбудсманът Дияна Ковачева оспори нормата „пожизнено“ намаление. Тя се обърна към Конституционния съд с искане правилото да се обяви за противоконституционно. Според становището на обществения защитник пенсията би трябвало да е намалена до изпълване на необходимата възраст за пенсиониране. Още повече че хората, които се пенсионират по-рано, може да имат и повече години стаж от този, който се изисква, а е възможно и вече да нямат работа и доходи малко преди навършване на необходимата възраст.

В тогавашното становище на Министерството на труда и социалната политика пък се изтъква, че демографската обстановка, състоянието на пенсионната ни система и препоръките на Съвета на Европейския съюз изисква намаляване на случаите на ранно пенсиониране, както и увеличаване на необходимите възраст и осигурителен стаж за придобиване право на пенсия. В крайна сметка Конституционният съд не отмени правилото в Кодекса за социално осигуряване, според което, ако избереш да се пенсионираш една година по-рано, до края на живота си получаваш пенсия в намален размер.

Правила

На ранно пенсиониране подлежат работниците от първа и втора категория труд, които се смятат за тежки. Това са военнослужещи и резервисти на активна служба, служителите на МВР и на пощите, следователи и служители на ДАНС, както и пилоти, парашутисти и водолази. По-рано се пенсионират и пожарникари, и работещите в мините. За различните категории възрастта на пенсиониране е различна, както и изискваният стаж. За първа категория стажът за пенсиониране е 10 г. и 94 т., а за втора - 15 г. и 100 т. Възрастта за пенсиониране за жените е 50 г. и 4 м., а за мъжете - 54 г. Това се отнася за първа категория труд. За втора пък възрастта за жените е 55 г. и 4 м., а за мъжете - 59 г. Учителите също имат право на пенсия за осигурителен стаж и възраст при навършване на възраст 59 години за жените и 61 години и 6 месеца за мъжете. Необходимият осигурителен стаж е 25 години и 8 месеца за жените и 30 години и 8 месеца за мъжете. 

Купуват средно по 2 г. липсващ стаж

Средно по две години си купуват възрастните, на които не им достига стаж за пенсиониране. През миналата година 4093 души са заплатили стажа, който им липсва, за да покрият изискването за пенсиониране. Законът дава възможност, който желае, да плати до 5 години. За 2023 г. сумата е 140,58 лв., тоест 19,8 на сто от минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се лица. Когато липсващият стаж е значително повече от необходимия, но все пак са налични най-малко 15 години, лицето придобива право на пенсия при навършване на 67 г., която обаче няма да се актуализира през следващите години, гласи нормативната уредба. 

6% от българите спокойни за старините си

Проучване на Евробарометър, представено от Европейската комисия в средата на юли, показа, че едва девет на сто от гражданите на ЕС и шест на сто от хората в България изразяват пълна увереност, че ще живеят спокойно с пенсията си, 33 на сто (22 на сто у нас) са по-скоро спокойни, 32 на сто (36 на сто у нас) не са много убедени, а 22 на сто (33 на сто у нас) изобщо не са уверени, че пенсията им ще стига за спокоен живот като пенсионери.