Р азмразено агнешко може да се предлага за продажба, но то трябва задължително да отговоря на определени изисквания, съобщиха от агенцията по храните (БАБХ) във връзка с наближаващите празници Великден и Гергьовден. Това стана веднага след публикация на в. „Телеграф“, затова че в търговската мрежа се продава агнешко от Нова Зеландия като охладено, но по информация на Симеон Караколев шеф, на асоциацията на овцевъди и козевъди /НОКА/ месото всъщност е размразено и третирано с освежителни бои.
ЧЕСТИТО: БГ шаранът отплува в Румъния! Агнето идва от Нова Зеландия (СНИМКИ)
Предписанията на БАБХ за начина на продажба целят да се осигури сигурно и безпроблемно пазаруване и затова агенцията връчва предписания на всички бизнес оператори, които добиват и предлагат агнешко месо, пише в съобщението на контролната институция.
Допустимо
Според тях размразеното агнешко е допустимо да се предлага, но то може да се продава до краен потребител само ако е предварително опаковано в потребителска опаковка и етикетирано. На етикета наименованието на храната се придружава от обозначението „Размразено“. На етикета задължително трябва да е посочена страната на произход и срок на годност, определен от оператора, извършил размразяването, пише в указанията.
Четвъртини
Охладеното месо ще се предлага на потребителите неопаковано и поместено в хладилните витрини на търговците. То може да се продава като цели трупчета, четвъртини и третини, които задължително ще носят здравна маркировка, поставена от производителя. Синият цвят е за месото с произход България и червен цвят – за произход, различен от българския. На мястото на предлагане трябва да е обявена страната на произход.
Телефон
От БАБХ апелират потребителите да изискват от търговците необходимата им информация. При съмнения за нередности всеки потребител може да подаде сигнал на горещата телефонна линия на БАБХ 0700 12 299 или през контактната форма на официалния сайт на агенцията, пише в съобщението до медиите.
