0

Р еакцията на бизнеса, който ще бъде най-засегнат от лансираните от властта по-рано данъчни промени, не закъсня. Връщането на ДДС до 20% за рестораньорите може да е пагубно, твърдят самите те.

„Въпреки намалената ставка, инфлацията и повишените доставни цени, ни карат да вдигаме цените постоянно”, обясни Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията, цитиран от NOVA.

Затова от бранша са готови да протестират. „Абсолютно всичко ще предприемем това да не се случи”, коментира още Алибегов.

Идеята за вдигането на таксите за пътища пък разгневи транспортния бранш. „Безогледно вдигане на тол таксите ще доведе до инфлация и ефектът ще бъде обратен. Със сигурност ние подкрепяме прибирането на повече средства към бюджета и издръжка на пътищата, но това трябва да стане по правилен начин и да не забравяме, че има транзитен трафик, който със сигурност може да бъде обложен с по-високи такси”, заяви от своя страна Николай Рашев от Съюза на международните превозвачи.

По-скъпи такси означава поскъпване на всички стоки, категорични са превозвачите и искат диалог с властта.

„Имаме градивни предложения как биха били събрани повече пари в бюджета, без това да дойде директно от потребителите”, допълни Рашев.

Дали ще има разговор между двете страни, ще разберем в следващите дни.

Няма причина за промяна на съществуващия курс на лева към еврото, а подобни твърдения са "некомпетентни и безотговорни". Това пък заявиха междувременно от Българската народна банка пред БТА след информацията за наличие на доклад, изпратен от Министерството на финансите към Министерски съвет, в който е посочено, че е възможна промяна на заложения курс към единната валута заради текущото състояние на държавните финанси и ако не се предприемат спешни действия.

На въпрос дали има причини да се смята, че курсът лев/евро може да бъде променен, от БНБ отговориха: "Не, няма такива причини. Международните валутни резерви на Българската народна банка (които обезпечават левовете в обращение - бел. ред.) са на най-високото си ниво за последните 30 години. Подобни твърдения за промяна на курса лев/евро са некомпетентни и безотговорни".

От централната банка посочиха още, че не са водени разговори между техни представители и на Министерството на финансите относно евентуална промяна на курса. От БНБ допълниха, че "такава промяна е невъзможна“.