0

Б ългария е заплашена от фалит. Има сериозен проблем с поддържането на фискалната стабилност. Съществува риск за промяна на съществуващия курс на лева към еврото. За неопределено време се налага отлагане на присъединяването ни към еврозоната. Това се казва в доклад на финансовата министърка Росица Велкова, която разкри подробности за състоянието на бюджета по време на брифинг във ведомството.

Може да се наложи взимането на заем от МВФ, за да се спаси фискалната стабилности да се наложи да бъдат въведени сериозни финансови рестрикции. В тази ситуация ще се стигне и до замразяване на доходите. Това са само част от сериозните проблеми, пред които е изправена страната ни, посочи Велкова. 

Министърката съобщи още, че Министерство на финансите подготвя Бюджет 2023, като залага в него 3% дефицит, промяна на данъци и орязване на някои разходи.

Проектът включва:

въвеждането на т.нар. "данък свръхпечалба" - еднократна солидарна вноска за второ полугодие за 2023

100% дивидент от всички публични предприятия след приспадане на счетоводна загуба

увеличение на тол такси и концесионни възнаграждения

възстановяване на някои отнамалените ДДС ставки. Предвижда се по-ниско ДДС да остане само за хляба, брашното, бебешките храни и книгите

увеличаване на акциза на е-цигари, става въпрос за т.нар. вейпове, не за нагреваемия тютюн.

деклрариране ДДС при регистрираните рискови стоки

ограничаване на командировки, представителни разходи и разходи за издръжка

Изпълнението на тези мерки ще гарантира и изпълнението на Швейцарското правило за индексация на пенсиите, изплащането на увеличените заплати, както и увеличение на заплатите в бюджетния сектор, но само на институциите, които не са увеличавали заплати през 2022.

Според Велкова има теоретична опасност от падане на валутния борд, ако дефицитите станат прекомерно високи.

Велкова отрече мерките да съдържат конкретни препоръки към отделните министерства за орязване на 20% от разходите.

"За 20% не е воден дебат, защото се обсъжда 90-процентен буфер, което означава 10% ограничаване на разходите и то само в четвърто тримесечие и то при евентуално повишено салдо. Това значи, че ако разходите се придържат към планираното, няма да има ограничение", разясни финансовата министърка.

По изчисленията на МФ мерките ще вкарат в бюджета над 6 млрд лв.

Мерките, заедно с проекта за Бюджет 2023 ще бъдат предложени за обсъждане на 49 Народно събрание, като окончателното решение ще е на парламента.

Предлаганите промени в данъчните закони ще бъдат публикувани на 17 март. На 3 април Министерство на финансите ще представи проектобюджета за обществено обсъждане и ще започнат съгласувателни процедури с Националния съвет за тристранно сътрудничество. Целта е проекта на Бюджет 2023 да бъде разгледан от МС на 26 април и в законово установения срок да бъде внесен в НС.

Концепцията за проекта на Бюджет 2023 беше приета под формата на протоколно решение на днешното заседание на Министерски съвет.