0

И нфлацията на храните у нас по хармонизирания индекс е доста над средното в ЕС, става ясно от интерактивния инструмент за сравнение на Евростат.

По темп на поскъпване сме само след Унгария, където за 10 години цените са скочили двойно.

Като база е дадено нивото на цените от 2015 г., което е равно на 100.

Сравнение

Сравнението показва, че към март 2024 г. нивото на цените на храните у нас е вече 172,3 пункта, докато средното в ЕС е 143 пункта. Тоест цените в България са се увеличили със 72,3 процента за последните 10 г. Или, образно казано, ако преди 10 г. в магазина сме оставяли 100 лева, сега трябва да дадем 172,3 лева, или със 72,30 лева повече.

Само в Унгария поскъпването е повече – почти двойно. Непосредствено след нас са балтийските държави Литва, Естония и Латвия. В дъното на класацията е Ирландия, където поскъпването е пренебрежимо малко – само с 10%. В Румъния, с която често се сравняваме, увеличението на цените на храните е с 62,3%.

Поскъпването у нас винаги е било по-високо от средноевропейското ниво. Но ножицата се разтваря значително по време на галопиращата инфлация вследствие на ковида, която видяхме от средата на 2021 г. и която вече постепенно затихва.

Мръвки

Сред най-важните храни, които слагаме на трапезата си, е месото. България е начело в целия ЕС по поскъпване на мръвката. Цената на месото у нас за 10 години се е увеличила със 71,9%. Горе-долу същата е ситуацията с Унгария, която е на косъм след нас със скок от 71,5%. Сред страните, където също има голямо увеличение, са Словакия, Полша, Литва и Естония. В Румъния скокът е с 55,9%. Средното за ЕС поскъпване на месото е с 39,2%. На дъното на класацията е Ирландия с увеличение от само 8,3%.

Хлябът традиционно е храната с най-голямо значение за българина. Макар увеличението на цената му да е значително, страната ни е едва на трето място по скок на насъщния. За десет години стойността му в родните магазини се увеличила с 91,6%. Класацията обаче се оглавява от Унгария, където скокът е с цели 160%. Пред нас е и Полша, където цените на хляба са се удвоили. Словакия и балтийските държави също не са били пожалени от голям скок на насъщния. Румъния също е сред първите 10 по поскъпване – с близо 70%, на фона на средното увеличение в ЕС от 44,5%. На дъното на класацията пък е Кипър, където цените са се увеличили с едва 17,2%.

Млечни

Сиренето и кашкавалът са сред стоките, които най-много ни удариха по джоба по време на галопиращата инфлация. В класацията на поскъпването на тези продукти обаче отново отстъпваме на Унгария, където цените почти са се удвоили, докато у нас са се вдигнали със 79,3%. След нас е Литва, а Румъния се нарежда четвърта със скок на цените с 67,4%. Средното за ЕС поскъпване е с 42,9%. На дъното на класацията отново е Ирландия, където цените не само не са се увеличили, но дори са паднали с около 2%.

Масло

Маслото ни се вижда много скъпо, но се оказва, че по ръст на цените на този продукт България, макар да е в първата десетка, отстъпва на редица държави, сред които Белгия, Германия и Франция. Лидер отново е Унгария, където цените са се вдигнали повече от двойно. Но на второ място изненадващо се нарежда Нидерландия с почти същото поскъпване. Литва, Латвия, както и Румъния също са пред нас. Ние сме чак на девето място с ръст на цените от 69,2%. Средното за ЕС ниво е с 56,7%. На дъното на класацията е Гърция с увеличение на цените от 32,5%.

Емблемата на България – киселото мляко, също е поскъпнало значително за 10 г. По скок на йогурта начело е Литва с 92,2% повишение. Втора е Унгария с 89,1%, а България е чак на трето място с 69,4%. Средното за ЕС поскъпване е с 39%. Най-малко е увеличението в Португалия, където цените са се вдигнали почти незабележимо – само с 4%.