0

Н ад 20 000 нови жилища са с издадено разрешение за строеж или вече е започнало изграждането им през второто тримесечие на тази година. Това сочат данни на Националния статистически институт (НСИ).

Спрямо същия период на 2022 година броят на започнатите нови жилищни сгради е с 9,1 на сто повече, а апартаментите са с 13 на сто повече. При издадените разрешителни за изграждане на нови имоти е отчетен спад с 9,5 на сто на годишна база. 

Над 7500 или всяко трето ново жилище е с разрешително или в процес на строеж в София.  Издадените разрешителни през периода са 327 броя за 4600 жилища с обща площ над 500 000 кв. метра. Най-голям брой разрешителни за строеж на нови жилищни сгради са издадени в столицата, както и в Пловдив, Варна и Бургас. 


Най-малко разрешения са издадени в Смолян и Монтана, съответно 15 и 17 броя.

Разрешителни 

Спрямо предходното тримесечие издадените разрешителни за строеж на жилищни сгради се увеличават с 16,4%, броят на жилищата в тях - с 40,1%, както и общата им застроена площ. При издадените разрешителни за строеж на административни сгради се наблюдава спад с 26,3%, така и при разгънатата им застроена площ - с 52 на сто. Спрямо предходното тримесечие започнатите жилищни сгради се увеличават с 19,1%, а жилищата в тях - с 23,3%.

Офиси

Статистиката отчита, че има съживяване на строителството на офиси през второто тримесечие на тази година. Броят на започнатите административни сгради е със 187% повече спрямо същия период на 2022 година. Припомняме, че заради пандемията много от фирмите се ориентираха към модела на работа от вкъщи, но след това повечето служители се върнаха на работните си места. Увеличава се и строителството на производствени сгради.