0

Ж илище в идеалния център на София на ул. „Шипка“ беше продадено с 15 000 евро, или близо 30 000 лева отстъпка, на младо семейство IT специалисти. Това е една от показателните сделки за тенденциите в последните месеци, а именно при интерес от страна на купувач цените да се свалят с между 5 и 15% от първоначално обявените, коментира Георги Пейчев от агенцията за недвижими имоти „Имотека“ пред „Телеграф“. Той разкри, че имотът е бил пуснат преди десет месеца на пазара с цена от 250 000 евро. Няколко седмици по-късно продавачът решил да завиши офертата на 275 000 евро заради засилен интерес от купувачи. След това обаче и огледите намалели значително, обясни Пейчев. Имотът се намира в стара сграда, но много добре поддържана. Самото жилище обаче има нужда от основен ремонт и е на 4-тия етаж в кооперация без асансьор. С оглед на тези недостатъци и въпреки че предлагането в района е много малко, продавачът склони да се върне на първоначалната цена и тогава младото семейство отправи писмена оферта за покупка на имота за 230 000 евро. В крайна сметка сделката бе сключена на цена от 235 000 евро, като 85 на сто от финансирането на покупката е с кредит, уточни Пейчев.

Спешно

От 150 000 на 122 500 беше спазарен друг имот, който е разположен в затворен комплекс в Симеоново. Продавачите обаче бързаха да намерят купувач, тъй като със средствата дофинансираха покупка на друг по-голям имот.

Все по-чести са случаите, в които офертната цена претърпява коментар с 5-10%, дори 15%. Това е валидно особено при онези собственици, които не искат да чакат, а и се опасяват от предстоящ спад.

Посещения

„Въпреки явните признаци на охлаждане и по-малък брой на запитванията хората, планирали сделка днес, я сключват, при това изключително бързо”, коментира Люба Атанасова, изпълнителен директор на агенцията. „От 1 до 3 огледа са нужни на 21% от нашите клиенти, докато през второто тримесечие на 2021 г. техният дял беше 10%. Бързите решения говорят, че от пазара вероятно ще се оттеглят инвестиционно настроените клиенти, както и тези, които нямаха реална нужда от имот, а се възползваха от изгодните условия. Купувачите с реална нужда от жилище обаче ще останат на пазара”, допълва Атанасова.

Във Варна и Пловдив ги купуват без ипотека

Над 50% от покупките в морската столица се правят без коментар в цената, а 63% от сделките са реализирани без външно финансиране. Средната цена на кв. м в града през първото полугодие на 2022 г. е малко над 1100 евро. В Пловдив повече от половината покупки се реализират със собствени средства. Масово сделките вече са за имоти над 100 000 евро – 40% от всички. Без коментар в цената обаче се купуват 44% от имотите, докато през 2021 г. делът им е бил 64%. Над 90 на сто от покупките се реализират в рамките на месец, сочат данните на „Имотека“.