0

П ри приемането на еврото в България ще има период на двойно обозначение на цените на стоките и услугите – и в левове, и в евро. Този период започва един месец след датата на влизане в сила на решението на Съвета на ЕС за приемането на единната валута у нас и приключва 12 месеца след въвеждането й.

Има обаче определени стоки и услуги, които се изключват от общите правила за двойното обозначаване. Така например на бандерола на цигарите ще е изписана цена само в евро.

На табелите на бензиностанциите и на дисплеите на бензиноколонките също ще виждаме само цена в евро на бензин, дизел и метан. Таксиметровите апарати също ще изписват стойността на услугата само в евро.

В същото време обаче търговците на тези стоки и услуги ще трябва да обозначават цената и в левове по друг подходящ начин, така че да не се въвеждат в заблуждение потребителите. Това гласи проектозаконът за въвеждане на еврото в България, приет на второ четене от бюджетната комисия.

Предложения

Комисията отхвърли предложението на Димо Дренчев от „Възраждане“ потребителите да имат възможност да плащат и в евро, и в левове в рамките на три месеца, вместо на един, както предлага Министерството на финансите.

Не бе прието и предложението му „Български пощи“ да обменят без комисиона левовете в продължение на една година вместо 6 месеца.

Министърът на финансите Людмила Петкова обясни, че законопроектът е съгласуван с Европейската комисия и Европейската централна банка и ако има съществени изменения в него, ще трябва да се съгласува наново.

Тя посочи също така, че гражданите ще могат да обменят напълно безплатно в клоновете на БНБ, и то без времево ограничение, левовете си в евро. А по отношение на удължаване на срока за плащане и с двете валути обясни, че така само ще се затруднят гражданите и бизнесът.

Пощи

През първите 6 месеца след въвеждането на еврото левове и стотинки ще могат да се обменят безплатно и в търговските банки. Там, където няма офиси и клонове на кредитна институция, тази обмяна ще извършват пощите, но пак само за срок от 6 месеца. След това тези институции ще имат право да си сложат комисиона, а безплатната обмяна ще остане само в БНБ.

Всички сметки - разплащателни, депозитни, спестовни и други, ще бъдат еднократно, автоматично и безплатно превалутирани в евро на датата на въвеждане на единната валута в България.

От тази дата и титулярите на сметки ще могат да теглят от сметките си само евро, независимо дали тегленето ще става чрез банкомат или в офиса на банка.