0

П етролът „Брент“, референтен за Европа, поскъпна след атаките на хутите върху американските военни бази в Йордания и заради техни нови удари срещу петролен танкер в Червено море в края на миналата седмица, съобщи Ройтерс и изрази притеснение за сигурността на доставките.

Фючърсите на сорта „Брент“ от Северно море поскъпнаха с 29 цента, или 0,4 на сто до 83,84 долара за барел след достигане на най-високата си стойност от 84,80 долара, информира агенцията. 

Отражение

„Докъде ще стигне поскъпването, никой не може да каже“, коментира председателят на Българската петролна и газова асоциация Светослав Бенчев за „Телеграф“.

ТЕСЛАТА С ГОРИВАТА: Дизелът поевтиня с 30 стотинки за година, цената на бензина замръзна!

„Проблемът ще настъпи, ако конфликтът стане по-мащабен и ако бъде засегната първо някоя страна производителка или американската страна се намеси някъде, защото това ще има непредвидими последствия. В последните дни от 24 до 27 януари има само 2 стотинки на литър поскъпване на горивата на бензиностанциите в България. След това има задържане, но не се знае докога“, каза Бенчев.

 „Ако няма големи промени и цените на петрола „Брент“ са плюс минус 1-2-3 долара, цените на горивата ще мръднат пак с 1-2 стотинки. Но ако има по-големи поскъпвания на петрола, никой не може да каже вече какви ще бъдат цените. Всичко зависи от това какъв е рискът за доставки, за суровини. Много е трудно да се каже в момента какво ще стане. Зависи единствено от цената на петрола“, обясни шефът на БПГА.

Цени

Масовият бензин А 95 се продаваше вчера на цени между 2,30 и 2,87 лева на литър на различните бензиностанции в страната, показват данни на сайта Фуело.нет.

Средната цена е 2,62 лв./литър, като е поскъпнал с 2 стотинки от 24 до 27 януари.

Подобно е и движението на цените на дизела на българските бензиностанции.

Те тръгват на 30 декември от средна цена 2,68 лв./литър, намаляват до 9 януари средно до 2,62 лв./литър, задържат се до 13 януари и отново тръгват нагоре до 2,65 лева/литър.

От 24 януари до 27 януари се увеличават с 2 стотинки до 2,67 лева средно.