0

С коро населението на воден режим може да стигне половин милион души. Това ще се случи, ако продължим да неглижираме водните проблеми и състоянието на водоснабдителната система, както се случва през последните 30 години.

Това стана ясно по време на изслушването на служебните министри на регионалното развитие Виолета Коритарова, околната среда Петър Димитров и на земеделието Георги Тахов, както и зам.-министъра на енергетиката Георги Самандов.

Министър Виолета Коритарова отговаря на депутатски въпрос за мерките срещу водния режим в страната

 Министър Виолета Коритарова отговаря на депутатски въпрос за мерките срещу водния режим в страната
БТА

Проблемът не е в липсата на валежи и на сушата, а в дългогодишно безхаберие и умишлено натрупване на проблеми, които не са решавани.
Трябва единен орган за контрол, стопанисване и управление на ВиК сектора и водния ресурс на държавата, заявиха депутати и министри по време на изслушването. Също така е необходим закон за ВиК и две тарифи за цената според ползването, така че всеки да има достъп до нея.

НА СУХО: Над 300 000 души на режим!

Данни

В момента 4 министерства отговарят за различни части и съоръжения. В същото време 75 000 км водопроводна мрежа е в състояние, при което има средно 60 процента загуби, които в някои селища достигат и до 90%. Към днешна дата необходимите средства за запазване на статуквото във ВиК сектора са около 15 млрд. лева. Но ще трябват над 30,5 млрд. лева за подобряване състоянието на мрежата и съоръженията. През 2023 г. средният брой аварии са 60 000 годишно, 108 милиона са часовете на прекъсване на водоподаването.

Мерки

Според Виолета Коритарова най-бързият начин за решаване на проблема с недостига на питейна вода е инвестиционната програма. Към момента има подадени 452 проекта на общини за инвестиции във ВиК инфраструктурата, като стойността им е за над 1,2 млрд. лева.

За последните 30 години са изградени само два язовира в страната, което е недостатъчно, каза Коритарова. Издаването на разрешителни за ползване на вода за напояване за питейно и битово водоснабдяване, енергийни и други нужди е строго регламентирано, заяви министър Димитров. 64,8 процента са запълнени язовирите, стопанисвани от Националната електрическа компания, съобщи зам.-министър Самандов и увери, че НЕК работи крайно консервативно с водния ресурс.