0

О бщо 1,320 млрд. евро са изпратили българите зад граница на своите близки и роднини у нас от януари до ноември 2023 г. Това сочат данни на Българската народна банка (БНБ). Сумата надхвърля рекордните 1,319 млрд. евро, които са били преведени от гурбетчиите ни през цялата 2020 година, която според данните на БНБ е най-висока досега.

Гурбетчии се връщат заради скъпотията в чужбина

Очаква се на 16 февруари да публикуват сумата преведена през цялата година, като включат и данните за декември. 

Средно по 120 млн. евро са преводите за първите 11 месеца на тази година от българите, работещи зад граница. 

Ръст 

Според статистиката през миналата година спрямо същия период на 2022 г. преводите от българите, работещи зад граница, са нараснали с над 200 млн. евро.

За сравнение до ноември 2022 г. общата сума, пратена от наши гурбетчии, възлиза на 1,1 млрд. евро. Най-големи преводи са направени през юни миналата година, когато сумата е стигнала 172,9 млн. евро. 

По държави 

Статистиката на БНБ за постъпленията от българи, работещи зад граница, сочи, че най-голяма част от парите идват от САЩ и Германия.

Великото преселение: Гурбетчии заливат селата

Според данните за периода от януари до края на септември на миналата година от Щатите са пристигнали над 209 млн. евро, което представлява близо една шеста от постъпленията от мигранти.

От Германия пък идват близо 230 млн. евро. Приблизително всяко десето евро, което пращат емигрантите ни е от Испания като за миналата година до края на септември, са преведени 113,5 млн. евро.

Приблизително толкова са и трансферите от Обединеното кралство. След тях се нареждат Италия, Гърция, Нидерландия и други.