0

П ътуването с нискотарифни превозвачи излиза все по-солено, показа проверка на „Телеграф“. За да се възползвате от ниските цени, трябва да летите само с дамска чанта със служебно разпределено място. В някои случаи обаче превозвачите не предлагат тази опция и пътникът задължително трябва да заплати за седалката на борда. Таксите за място са се увеличили двойно през последните 5  години. Ако преди за избор на седалка на борда таксата беше около 2-5 евро, то сега цените стигат 20-25 евро на човек в посока. Така въпреки примамливата цена за полет в началото на април от София до Бари за 15 евро или 30 евро в двете посоки, то с мястото цената скача двойно, тъй като за запазване таксите стигат до 20 евро. Най-скъпо излиза, ако искате да сте в предната част на самолета на широки седалки. Там цените стигат и до 30 евро на човек. При крилата, където видимостта не е голяма, пък могат да се намерят места и за 4-8 евро в зависимост от дестинацията, към която летите.

Багаж

Пътниците, които искат да качат на борда куфар, също трябва да платят допълнително. Ако си вземат пакет куфар на борда, място и приоритетно качване на самолета за полета до Бари, таксата е 21 евро. Ако летите от София до Малта, цената на билета без места и багаж е 63 евро в двете посоки, а ако искате да добавите пакета с екстри, оскъпяването е с 27 евро на човек в посока. От 50 до 100 лева пък струва, ако към билета се добави и чекиран багаж от 10 до 32 килограма. Стандартно опциите за куфари са с тежест 10 кг и 20 кг. Някои превозвачи обаче предлагат и по-гъвкави варианти като 23 кг или 26 кг.

Екстри

Бързото качване на борда е приоритет за някои от пътниците, особено такива, които заминават с бизнес цел. На някои летища в Европа се предлага така наречената услуга Fast Track. Цената на тази услуга, запазена с билета, е около 7-10 евро на човек. Тази услуга гарантира на пътника, че няма да се реди на опашките за проверки на багажа, а ще мине през бърза инспекция.

Междувременно заради забавяне на производството на нови машини във фабриките на “Боинг” авиопревозвачите прогнозират поскъпване на билетите  през лятото.