0

П оследните събития на застрахователния пазар в Румъния напомнят за романите, излезли от перото на Марио Пузо. Разгръщащият се спор между "Евроинс Иншурънс Груп" и Румънската агенция за финансов надзор (ASF) има потенциал да дестабилизира целия регион, пише Дик Рош, бивш ирландски министър по европейските въпроси, цитиран от euractiv.bg.

Председателят на Надзорния съвет на "Еврохолд България" Ансен Христов разкри наскоро, че в края на 2019 г. "Евроинс Румъния" (част от групата на "Еврохолд") е получила оферта от шефа на регулатора в Букурещ да закупи румънска застрахователна компания "Сити Иншуранс".

По това време "Сити Иншуранс" е на практика фалирала компания с малка стойност. От "Еврохолд" решават, че „офертата“ е несериозна. Регулаторът обаче съобщава на компанията, че направената оферта не може да бъде отказана и че отказът ще има последствия.

Тези „последствия“ идват като торнадо. Инспекторските екипи от Агенцията за финансов надзор на Румъния станават практически постоянна част в офисите на "Евроинс Румъния". В румънските медии се разгръща негативна кампания. Отправят се обвинения, че "Евроинс Румъния" е закъсняла с изплащането на застрахователни искове, което веднага е оспорено.

Регулаторът поставя "Евроинс Румъния" във временна администрация с Гаранционния фонд за застраховане. Основание за това извънредно действие е, че членовете на борда на дружеството не са били проверени дали притежават необходимите качества за назначенията си, твърдение, което отново бе оспорено от "Еврохолд".

Най-значителният натиск върху компанията е настояването да прекрати съществуващия си презастрахователен договор с компания, базирана извън ЕС. Едностранното прекратяване на презастрахователен договор води до големи негативни финансови последици.

Когато присъствах в Букурещ и София на тържествата на 31 декември 2006 г. и 1 януари 2007 г. за отбелязване на присъединяването им към ЕС, бях свидетел на радостта и очакването на хората в тази благоприятна повратна точка и за двете страни.

Би било трагично, ако действията на шепа хора в облечена с власт агенция осуетят напредъка на Румъния или навредят на икономическото благосъстояние на България, пише бившият ирландски министър по европейските въпроси Дик Рош. Той призовава за бърза намеса на Европейската комисия преди ситуацията да се влоши.