0

Рекордно съдържание на нитрати в зеленчуците през тази година установи изследване, поръчано от „Телеграф“. От 16 тествани продукта само четири са чисти от нитрати, показа проучването, направено от д-р Сергей Иванов от Центъра по биология на храните. Пикови стойности на замърсяване са отчетени при спанака, тиквичките и репичките.

За сравнение, миналата година половината от пробите са били с наличие на нитрати, тоест от 15 само 7 са били замърсени, а през 2022 г. съотношението на нитратните зеленчуци е 7 към 16 от зеленчуците.

Както предишните години, така и през тази в проучването са включени салати, лук, репи, чесън, тиквички, спанак, салата айсберг и краставици. Зеленчуците са закупени от специализиран обект за продажба на плодове и зеленчуци, от столичен магазин и от борса. Поводът за проучването са предстоящите великденски празници, когато на трапезата традиционно присъства зелената салата и спанакът. Те са сезонни и са най-евтините на пазара.

Теста за нитрати в зеленчуците направи биологът д-р Сергей Иванов със специални ленти, които при изстискване на капка сок от зеленчука се оцветяват при наличието на нитрати. За определяне на точното количеството замърсяване е необходимо да се направи отделен анализ, но с лентите може да се установи до каква степен е неприемливо замърсяването.

Проучване

Нашето изследване установи, че при 10 от взетите проби съдържанието на нитрати е в пъти над допустимото, а при две от тях е на границата. Най-безопасна се оказа салатата, купена от борса в София. Също така с ниско съдържание на нитрати е и пресен лук от плод и зеленчук, както и краставица от магазин за хранителни стоки. При салатите обаче с допълнителна обработка като киснене във вода с лимон или оцет вредното въздействие може да бъде редуцирано значително, обясни Иванов. Той обаче посочи, че тестваният спанак изобщо не е препоръчително да се консумира в прясно състояние, тъй като съдържанието на нитрати е в пъти над нормата и е задължително да се обработи термично. Опасна тази година се оказа и салатата айсберг, която също оцвети тест лентичката за нитрати в тъмнолилаво, което е показател за завишени стойности над нормата. Лукът, който се оказа със сравнително ниско съдържание на нитрати, обаче е заразен с патогени, коментира д-р Иванов. Това може лесно да се установи по листата на зеленчука, на които се появяват малки кафеникави петна.

Норма

За допустимите количества нитрати в зеленчуците има европейски регламент. Според него в оранжерийното производство не трябва да превишават 4000 милиграма на килограм. За салата от типа айсберг прагът е 2500 милиграма на килограм, а за спанака – 3500 милиграма на килограм. Тези стойности са валидни от 1 април. Според СЗО безвредното количество нитрати за възрастен човек е 5 мг на килограм тегло дневно, като допустимото количество за ден е до 500 мг.

Не купувайте марули със сухи и загнили листа

Хубаво е при избора на салати да се избягват тези с гнили участъци в основата, както и засъхнали листа, заяви д-р Сергей Иванов. Това е индикатор, че зеленчукът е престоял дълго време в складовете, което е предпоставка за развитие на бактерии, които могат да предизвикат сериозни здравословни усложнения. При избора на зеленчуци за трапезата е по-добре да се плати повече, отколкото да се прави компромис с качеството. В момента в търговската мрежа цената на салатите е от 90 ст. до 1,50 лв. за брой, а червената е по 2,20 лв. Пресният лук върви от 0,50 до 1,20 лв. за брой. Репичките са между 1,20 и 150 лева за връзка. За повечето от зеленчуците търговци обявяват, че са българско производство. Само родните краставици са кът по пазарите, а повечето, които се предлагат, са гръцки.

Продават ленти и уреди за тестване на зарзавата

Тест ленти за определяне на наличието на нитрати в зеленчуците и плодовете се продават свободно онлайн и в агроаптеки. Цената на опаковка от 100 броя е около 75 лв. Върху флакона, в който са лентите, пък има шаблон с цветовете и приблизително количество съдържание на нитратите според оцветяването. За да се установи дали в даден зеленчук има нитрати, трябва да се изстиска капка от сока върху маркирани участъци на лентата. Има и специални уреди за тестване на зеленчуците, като след поставянето на пробната игла на монитор се изписва количеството на замърсяването. Цената му е 240 лева, но се продава и на изплащане, като месечната вноска е 12 лв.