0

С ъседи правят партия за коледната елха, показа проучване на „Телеграф“. Комшии от един и същи жилищен блок поръчват накуп живи дръвчета, за да им излезе наполовина по-евтино. Така вместо за 200 лв. купуват смърчове на едро по 2 метра за 100 лв. Условието на търговците за намалението е да се вземат поне 15 елхи. Дърветата се продават в саксия и след като минат празниците, могат да се засадят.

Цени

Хората вече започнаха да купуват елхи, разказаха търговци. В момента цените тръгват от 25 лв. за естествени дръвчета от 1 метър. Сред най-търсените са сребристият смърч и черният бор, които излизат до 50 лв. Малко по-скъпи са елхите в саксия, за които трябва да броим между 60 и 200 лв. Масово се търсят 1,20-метрови, за които трябва да се платят около 60-70 лв. Най-солени са изкуствените смърчове, като цените за 2-метровите стигат до 400 лв. Светещи изкуствени борчета по метър могат да се намерят и за 35 лв. Някои предлагат атласки кедър, който е много рядък вид и излиза около 70-250 лв. в зависимост от височината.

Спад

Търговци изтъкнаха, че има спад в цените на коледните дръвчета. Преди 10 години е можело да се намери жива коледна елха от 1,20 м в саксия за 90 лв. В момента цените за същата височина са между 50 лв. и 80 лв. Някои търговци вече са обявили и промоции за естествени елхи, като 1,20-метрова в момента може да се купи за 40 лв., а 1,40-метрова – за 60 лв. По думите на продавачите намалението в цените е и заради по-слабото търсене на естествени дръвчета. „Хората предпочитат изкуствените, което ни принуждава да занижаваме стойностите“, обясниха търговци. И изтъкнаха, че ще опитат да задържат сегашните цени и за Коледа.