0

Р есторантьорите започнаха да режат от порциите или направо да махат някои ястия от менюто заради високите цени.

Свинската пържола по морето вече стигна 25 лева малко преди началото на активния сезон, в разгара на лятото се очаква да удари и 30 лв., показа проверка на „Телеграф“ в заведения в курортите. Много ресторанти направо изхвърлиха от менюто скъпите телешки стекове, които стигат цени от 90 лв. за порция.

В разгара на лятото се очаква да удари и 30 лева за порция. Салатите пък вече твърдо държат цени между 10 и 20 лева.

Цените в родните кръчми вече са съпоставими, а за някои ястия и по-високи от тези в сходни заведения в Северна Гърция, която е основен конкурент на черноморските ни курорти.

В един от най-известните рибни ресторанти на Морска гара във Варна свинският котлет на скара е по 24 лв. В заведението се предлага и голямо разнообразие от средиземноморска риба. Там може да похапнете див лаврак на скара на цена от 40 лв. Октоподът е по 33 лв. и то за порция от едва 120-130 гр. Местните деликатеси от прясна риба като карагьоз и сафрид се продават мариновани за по 15 лв. за 100 гр. 600 гр. миди с черупки може да похапнете за сумата от 17 лв.

Сравнение

В същото време в традиционна таверна на крайбрежния булевард в Солун в най-скъпата част на града, в заведение с изглед към морето можете да си поръчате октопод на цена 15 евро, или около 30 лева. Гръцкият аналог на снежанката – салатата дзадзики, е само по 4-4,50 евро, или 8-9 лева, докато у нас струва 8-12 лв. Порция калмари е 9,50 евро, или около 19 лева. Гръцката салата обаче все още е по-скъпа, отколкото в България – по 8,50 евро (17 лева), срещу 10-15 лева за шопска у нас. Затова пък традиционно гръцко предястие от фета, чушки и домати на тиган, гарнирано с препечено хлебче, в родината си е по-евтино – по 5 евро порцията, отколкото у нас, където се предлага за 13 лева. Месото на скара в гръцка таверна край морето не стига повече от 20 лева, а за 30 лева можете да си вземете огромен свински котлет от 650 гр. Телешката пържола от 450 гр. също е около 30 лв.

Намаление

Заради високите цени, които ресторантьорите оправдават с нарасналите цени на труда, на продуктите и на тока, някои от най-скъпите ястия са вече зачеркнати от менютата или порцията е намалена наполовина. Първи изхвърчаха скъпите телешки пържоли. Там, където ги има, цената стига 80-90 лева.

80 лева струва телешката пържола от 200 гр. на Морската гара във Варна. Стекът се рекламира в менюто като „Блек Ангъс прайм месо от USA”. Пържолата от младо телешко пък в центъра на Благоевград стигна вече 90 лв.

Решение

Решението за това дали ще се намалят порциите, дали ще се предлага даден продукт, или ще се вдигне цената му заради поскъпващите суровини е решение на всеки отделен ресторантьор. „Някои намаляват грамажа, но когато цената на телешкия стек се вдигна значително, аз спрях да го предлагам“, заяви шефът на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов. Проверка на „Телеграф“ установи, че в някои заведения са пипнати и грамажите на салатите. Така при обичайна порция от 350 до 500 грама за зелена, шопска и овчарска салата сега на повечето места те са паднали до 200-450 грама. В същото време обаче и цените са увеличени значително.

Като цяло храненето в ресторанти поскъпна значително заради по-високите цени на продуктите, на тока, увеличението на заплатите, посочи шефът на асоциацията.

* ПО ТЕМАТА РАБОТИХА: ЛЮБОМИР СЛАВОВ, СОФИЯ СИМЕОНОВА, ЕЛЕНА ИВАНОВА

Дори в народните заведения: Основното не пада под 15 лв.

Цените на основните ястия вече не падат под 15 лв. и в „народните“ заведения, които са винаги пълни.

В една от сравнително евтините кръчми в централната част на Варна овчарска салата от 500 гр. струва по-малко от 9 лв. Основните ястия от пилешко и свинско се търгуват средно по 15 лв. за порции от по 500 гр. Шницел по виенски там струва 8,79 лв., а пържените кюфтета са 10,59 лв. Пиците се търгуват на цени от 7 до 9 лв. за 500 гр. В друга верига заведения, предпочитани от варненци и гостите на града, цените на салатите варират между 10 и 20 лв. Менюто от традиционни български ястия е от 16 до 30 лв. Морските дарове са на цени от 10 до 40 лв., като най-скъп е октоподът на туч или плоча за по 120-130 гр. Десертите са на цени между 8 и 10 лв.

14 лв. за пица в Благоевград, бирата по 8 лв.

ВЛАДИМИР СИМЕОНОВ

Цените не си поплюват в заведенията в центъра на Благоевград. Пиците в благоевградския мол поскъпнаха преди няколко месеца от 10-11 на 13-14 лв. Вносната бира в обикновено барче в центъра удари 8 лв. Нашенското пиво е около 4 лв. бутилката. Вече е спомен да се намери чаша вино за 2,50-3 лв. - цената върви между 4,50 и 5 лева. Бутилка от напитката на боговете пък гони минимум 15 лв., а допреди половин година можеше да се намери и за 10-12 лв. Малката ракия тръгва от 3,50 лв. и стига до 7 лв. Марковите уискита, водки и узо са по 5-6 лв. Шопска салата под 8 лв. е чудо, а в центъра на града стига и до 10 лв. По-завъртените и модерни салатки спокойно си гонят цена от 15 лева. Основните ястия са поне по 15-20 лв., а специалитетите са по 30 лв. Затова заведенията в широкия център на Благоевград са пълни най-вече по обяд, като хората се възползват от по-евтиното обедно меню.

В Русе шницелът удари 29 лв.

ЖАНЕТА ЙОРДАНОВА

Има сериозна разлика в цената на едно и също основно ястие в заведения в централната част на Русе.

Порция шницел по виенски с гарнитура от картофи на едно място може да ви струва 29 лв., а на друго в съседство – 14 лв.

В ресторантите в центъра шопската салата е 12 лв., цезар и капрезе – 15 лв., гръцката – 13 лв., а снежанката - 12 лева.

В специализирано заведение, което предлага голямо разнообразие от пици, голямата пеперони, формаджи и порчинела е 30 лева, а малката – 19 лева. Порция пилешки хапки е 16 лв., приблизително толкова е и цената на пилешката пържола. Порция пъстърва струва между 15 и 17 лева, а сафридът около 10 лева. Значително по-ниски са цените в кварталните заведения, където шопската салата се предлага за 6-7 лева.

50 лв. за сафрид в Стара Загора

ЕЛЕНА ДЮЛГЕРОВА

Рибата и морските дарове са вече хит в елитните старозагорски заведения. Черноморският сафрид удря рекорда с цената си от около 50 лв., а за 30 лева може да се хапне цял октопод на барбекю с рукола и каперси. Порция дива ципура струва около 9 лв., пърженият цял калмар върви по 15-16 лв., а тигровите скариди на тиган или барбекю – 10 лв.

Феновете на морските деликатеси могат да опитат филетиран лаврак в хрупкава коричка за двайсетина лева и още цял куп вкусотии.