0

А мериканското неонацистко движение за превъзходство на бялата раса Active Club си шие брандирани дрехи в Стара Загора. Това сочи разследване на международната журналистическа мрежа „Белингкет“.

Децентрализираното движение е основано от американския неонацист Робърт Рундо. Той се фокусира върху използването на фитнес, бойни изкуства и мода, за да набира млади мъже и момчета за крайнодясното движение, обучаването им във фашистки идеи и подготовката им за физическа разправа или защита срещу предполагаеми врагове. 

Облекло

Разследване на Bellingcat от 2022 г. на крайнодесни уеб магазини описва подробно как продажбите на дрехи и брандирани стоки могат да помогнат за популяризирането на расистки идеи сред младежта и да осигурят приходи за движенията в полза на речта на омразата. Разследването установило, че дизайнът на почти всички скорошни стоки на марката W2R на движението – почти 20 отделни продукта, вариращи от дрехи до знамена и стикери – може да бъде проследен до малък магазин за облекло в Стара Загора. Дизайнерите там работят и за други крайнодесни движения по света. 

Арест

През февруари 2023 г. Робърт Рундо се укрива в Югоизточна Европа, бягайки от федерални обвинения на САЩ за насилие по време на митинги в Калифорния през 2017 г. и 2018 г. За последно от „Белингкет“ засичат Рундо в Пловдив през ноември 2022 г., а след това и в Стара Загора през февруари 2023 г. Малко по-късно Рундо е арестуван в Румъния и в крайна сметка екстрадиран в САЩ. В момента е в ареста, където чака окончателна присъда. 

Клиенти

На сайта си от българския магазин за улично облекло казват, че са произвели дрехи за „повече от 300 фирми“, сред които няколко футболни отбора от най-високата дивизия в България. Сред други клиенти са крайнодесни и неонацистки формирования, сред които и канадската Hammerskins, международна неонацистка група, чийто германски клон бе забранен от властите през септември 2023 г. Логата на съответните марки се виждат и в социалните мрежи на шивашката фирма. Там личи и че са шити дрехи за неонацистката ултрас група SW99 на Левски София, както и за неонацистка ултрас група на Пирин Благоевград. Логото на последната включва нацистки символ. От магазина в Стара Загора са коментирали за „Белингкет“, че не са шили, а само са правили дизайн за марката W2R. „Нямаме нищо общо с крайнодесни организации“, са заявили от магазина, въпреки че в много техни публикации от 2024 г. личат снимки на реални дрехи.