0

Х лебарки дефилират по витрините на магазини. Ужасяващата гледка е забелязана в търговски обекти в Пловдив.

След публикации в местните медии Българската агенция по безопасност на храните се е сезирала и нейните експерти са извърили проверка в супермаркет, както и в обекта за произвовдство на кулинарните изделия на фирмата.

Служителите на БАБХ видели на място, че в топлата витрина има хлебарка. След това са предприети извънредни мерки за дезинсекция. Супермаркетът е третиран срещу инсекти на 24, 27 и 29 януари.

По-късно от агенцията са направили втора проверка, при която е установено, че мерките не са били напълно ефективни, поради което се наложило затваряне на обекта и спиране на дейностите по изпичане на място на месни разфасовки и заготовки, и съхранение и реализация на готови храни в супермаркета.

“В обекта за производство на кулинарни изделия на фирмата в момента на проверката е установено, че извън производствените помещения и в помещението за приготвяне на топли храни има наличие на умрели хлебарки. Там също са предприети извънредни мерки за дезинсекция. Обектът е третиран срещу инсекти на 09.01.2023 г., впоследствие и на 24, 27 и 29.01.2023 г. Поради това, че предприетите допълнителни мероприятия също не са били напълно ефективни, е изготвено и връчено разпореждане за спиране на дейността по приготвяне на топли храни и в този обект”, уточняват от БАБХ.

Извършено е основно почистване и дезинфекция както на супермаркета, така и на обекта за производство на кулинарни изделия на фирмата. Управителите на магазина и на производствения обект са изготвили протоколи за наличие на частични ремонтни дейности. Предприети са мерки за смяна на фирмата, която извършва дезинсекция и дератизация.

От търговската верига – собственик на магазина изпратиха позиция, в която твърдят, че има технически проблем в инсталацията и за това са информирани заинтересованите лица.

„Незабавно са взети необходимите мерки за спазването на процедурите по програмата за самоконтрол и добри производствени и хигиенни практики - направено е генерално почистване на обекта и дезинфекция на контактните с храни повърхности; Поставени капаци на сифоните; Препаратът дал резистентност  е сменен от препарат с друга активна съставка; Поставени са нови мониторингови точки за хлебарки, за да има своевременна информация за състоянието на обекта; Технически отдел ще предприеме необходимите ремонтни дейности при видимите дефекти. Съгласно политиката ни за борба с вредителите, във всеки наш обект специализирана външна фирма прави профилактичен преглед 1 път в месеца, а при сигнал до 24 часа”, казват от там.