З а първа година цените по морето са по-ниски от тези в София. И докато край морския бряг по традиция сме готови за ценова секира, то това лято шопската салата, кебапчето, пържените картофки и бирата излизат по на сметка, отколкото в столицата, установи проверка на „Телеграф“.

В София традиционната шопска салата тръгва от 10-12 лв. порцията, а в морската столица тя варира между 8 и 10 лв. 
Кебапчето във Варна достига максимум 3 лв., докато в София цената му се движи в зависимост от мястото между 1,20 лв. и  4 лв. В някои молове порция кльощави кебапчета с варени картофи, завити в амбалажна хартия, удрят 15 лв. Това бе описано в публикация, която взриви и възмути чатове в мрежата. 

Тройно 

И ако през 2023 г. сметката на един човек в столицата за вечеря в нормална кръчма излизаше около 15 лв. със салата, ракия и две кюфтета или порция пържена риба и към нея две филийки хляб, то днес той трябва да плати за това удоволствие около 32-33 лв., направи сметка екипът ни.

НОВ СЕЗОН - НОВИ ЦЕНИ: Шопска и цаца литват с 30%!

В пицарии в центъра на столицата, при това не на пешеходната „Витошка“ с ценова секира заради чужденците, салатите започват от 12 лв. и стигат 20 лв., а в луксозните ресторанти гонят 30 лв.  Във Варна цените на най-обичайните и прости храни за българина въпреки увеличението с 30% спрямо 2023 г. сметките са по-ниски.  Най-осезаемо поскъпването се усети след връщането на ДДС за заведенията от 9 на 20%, сочи проучване на „Телеграф“. Така например кебапче/кюфте преди две лета се продаваше за около 2 лв., а сега за 3 лв. Порция пържени картофи вървеше около 5 лв., а сега цената й е 7- 8 лв., дори и 10 лв.

Шопската салата плащахме на цена до 7 лв., а сега е над 10 лв. Порция цаца вървеше около 6 лв., а в момента е около 10 лв., тараторът около 4 лв., а сега е към 6 лв. Шкембе чорбата варираше между 5-6 лв., а сега е около 8 лв. 4 лв. плащахме за халба бира, а сега 6 лв. На 50 г ракия, водка или мастика сложиха по левче отгоре.  

Прецедент 

На въпроса кое е ястието, което е повишило най-драстично цената си, ресторантьорите са единодушни, че това са пържените картофки със или без сирене. Това важи не само за столицата, а за цялата страна. При това единственото логично обяснение е, че това е храната, което всяко дете си поръчва и родителите няма как да му откажат и така кръчмите си гарантират приход. Ресторантьор от района на пазара „Иван Вазов“ в столицата, който пожела да остане анонимен, даде екзотичното обяснение, че евтините холандски бланширани картофи, които стават за фритюрник, са с много ниско качество и се разкашкват, затова колегите му са принудени да купуват по-скъпи, за да не си загубят клиентите. Така пържените картофки, които само допреди две години вървяха по 3, максимум до 4 лв., вече гонят 8-9 лв. порцията. 

Шкембе

Ресторантьорът разкри пред „Телеграф“, че за да си гарантира качество и по-ниски цени на суровината, си доставя рибата и доматите направо от остров Крит в Гърция. Карат ми ги дотук цяла зима, обясни той. Заведението е типична квартална кръчма, но с вкусна храна и атмосфера привлича клиенти.

ИЗПРЕВАРИХМЕ КОМШИИТЕ: Минахме Гърция по скъпотия!

В него порция пържен шаран с три големи шайби, салата с розов домат от Крит, лук и сирене, половинка розе излиза около 30 лв., докато преди две години е била наполовина. Ресторантьорът обясни, че единствено шкембето от суровините за готвене не е поскъпнало, защото се внася от Западна Европа, където не ядат карантия. То е сварено в „ръкави“, а бульонът се прави отделно. Въпреки това шкембе чорбата е вдигнала цените си в София на различните места с от един до три и четири лева. 

Данък 

Вина за високите цени в заведенията собствениците хвърлят на всеобщото поскъпване на живота, на тока, а някои на вдигането на ДДС. Тези, които не са регистрирани по ДДС, са с най-незначителни увеличения, както и типът семейни ресторанти. Те обаче практически не могат да се възползват от субсидиите за електроенергия, от тях печелят едрите бизнеси, твърдят кръчмарите. 

Мидите в столицата хит 

Черни миди със специален сос в порция от половин килограм са хит това лято в малка квартална кръчма в столичния квартал „Иван Вазов“. Заради ястието резервации в заведението се правят две седмици по-рано, а мидите вървят на цени от 12 лв., сочи проверка на „Телеграф“.

ПАЧКИ ПО СТОТАЧКИ: Гъбари изкарват една пенсия за 2 дни!

Като цяло цените в кръчмата са увеличени с около 20%, а храната е вкусна. Персоналът обясни, че това е политика на собственика, който по този начин задържа клиентите си. „Иначе и ние оставаме без работа“, обясниха от персонала. Предишното лято хитът в заведението беше салата с печени червени чушки на скара, не от буркан, подлучени с чесън, за 12 лв., като това е от най-скъпите салати в момента в кръчмата.  

Двойно скочи тараторът в Русе 

Ако преди 3-4 години 350 г шопска салата в Русе е струвала 5,00 лв., сега 400 г не са по-малко от 8,00 лв., а в по-скъпите заведения цената е над 12,00 лв. 

За паница шкембе вече броят вместо 2,60 лв. 5,00 лв., а някъде дори 6,00 лв.

И ако 300 мл таратор преди 3-4 години е струвал 2,60 лв, сега е 4,80-5,00 лв.

100 г кюфте/кебапче от 1,50 лв. сега е 2,30-2,50 лв. и ако 200 г пържени картофи се продаваха за 3 лв., то сега 100 г вървят по 2,20 лв.

*По темата работиха: Светлана Трифоновска, Любомир Славов, Жанета Йорданова