0

Р одният зарзават е вече чувствително по-скъп от този, който се продава в гръцките супермаркети, показа проверка на „Телеграф“.

Гръцките краставици например се продават по около 50 евроцента за брой. При положение че една краставица е към 250-300 грама, това означава, че килограмът е не повече от 1,50-2 евро или 3-4 лева. По-дребният сорт пък струва 1,50 евро за кг или по около 3 лева. За сравнение краставиците в родните вериги вървят по 5-6 лева, а само на промоция могат да се намерят по 3 лева. Когато има такива намаления обаче, хубавата стока свършва много бързо и позакъснелите купувачи трябва да се примирят с останалата по-некачествена продукция.

Българите изкупуват имотите в Северна Гърция!

Подобно е положението и с доматите. В гръцките вериги спокойно могат да се намерят домати по 1,50 евро за килограм или по 3 лева нашенски пари. Докато в България по това време на годината домати трудно могат да се открият на цена по-ниска от 5 лева.

Картофи, лук и моркови също вървят по-евтино при съседите ни. Кило картофи у нас масово се продава по магазините ни по два лева, докато в гръцките вериги те спокойно могат да се намерят по 70-80 евроцента или с 40-60 ст. по-евтино, отколкото в България. Лимоните и портокалите пък са несравнимо по-евтини, но това е логично, тъй като Гърция е традиционен производител на цитруси и разчита на собствена продукция.

ДДС

По-ниските цени при съседите само донякъде могат да се обяснят с по-ниската ставка на ДДС. В Гърция храните се облагат с намалена ставка от 13 на сто, докато алкохолът и нехранителните стоки са с 24%. Това важи както за супермаркетите, така и за ресторантите. В същото време обаче гръцките заплати и пенсии са далеч по-високи от нашите.

Цените в ресторантите у нас вече гонят, а някъде дори и минават тези в Гърция. Може спокойно да се каже, че храненето в заведения там вече излиза по-изгодно, като се има предвид, че порциите са далеч по-големи, а често към поръчката има и бонус за сметка на заведението – задължително бутилка безплатна трапезна вода, понякога хляб, а често и десерт. Не са изключение и случаите кръчмарите да изненадат приятно клиента си с цяла безплатна порция скариди, миди или калмари.

Порции

В родните ресторанти гръцката салата е вече поне 12-13 лева. В гръцките е също толкова – по 6,50 евро. Порцията обаче е огромна – над половин кило, и с нея спокойно могат да се нахранят двама души. Такава е ситуацията и със свинското – в гръцки ресторант можете да си поръчате свинска вратна пържола по 7,50 евро или 15 лева. Само че се оказва, че пържолите са три и трудно можете да изядете наведнъж цялата порция, към която има и гарнитура пържени картофи. Ако искате да похапнете свинско в роден ресторант, трябва да приготвите 17-18 лева, като можете накрая да си останете и полугладни.