0

П очти 250 000 жители на градове и села в страната все още са на воден режим. Към днешна дата данните, които трябва да се предават от ВиК операторите всеки понеделник, все още не са получени в Министерството на регионалното развитие и благоустройството, провери „Телеграф“. Ведомството, отговарящо за управлението на ВиК мрежата и услугите, обеща да информира гражданите за състоянието на водоснабдяването в страната на всеки 7 дни.

Факти

Към 14 октомври в страната 87 общини, 11 града и 318 села са на воден режим. Засегнати са 248 321 жители по данни на ВиК дружествата, съобщени от тях в МРРБ. Днес най-късно министерството трябва да публикува последните данни за жадните селища в страната. В последните дни станаха известни нови проблеми на водоснабдяването на квартали в Пловдив, селища в Шуменско, в Хасковско готвят протести. 

МРРБ АЛАРМИРА: Над 80% от водата изтича в канала!

Служебният министър на околната среда и водите Петър Димитров призна, че проблемът не е само в сушата, но и в огромните загуби на вода, които някъде, примерно в Пернишко, надминават 80 процента.

„Губим вода заради дупките в мрежите. Със 72%  е намален оттокът на реките тази година в сравнение с 2023 г.“, каза Димитров и дори изяви готовност да продължи да бъде министър за решаване на водния проблем.

НЯМА КРАЙ: Цял областен град минава на воден режим за пореден път!

А бившият екоминистър Емил Димитров-Ревизоро  алармира, че водата в язовир „Камчия“ няма да стигне за Черноморието, ако валежи не го напълнят в близките месеци. Необходими са радикални мерки във водоснабдяването и управлението на водите, посочи той.

Челен опит

Задава се краят на над 60-процентните загуби от водопроводите в България чрез промяна в управлението на ВиК сектора. 10 български ВиК шефове бяха пратени на обучение и обмен на опит в САЩ и вече могат да го приложат в своите дружества, научи „Телеграф”. Министерството на регионалното развитие е командировало ВиК специалисти на изложението Water Environment Federation Technical Exhibition.

Това е най-голямото търговско изложение в света, което предлага на ВиК експертите най-актуалната информация и възможност за обмяна на опит на добри и утвърдени практики в областта на водите, обясниха от регионалното министерство в отговор на въпроси на „Телеграф”.

ШОК: Не е за вярване колко българи останаха на сухо!

Българските специалисти са се запознали със съвременни и иновативни технологии за поддръжка, експлоатация и управление на ВиК инфраструктурата. Българският ВиК холдинг, който е пряко ангажиран с темите „Качество на водите”, „Пречистване на питейни и отпадъчни води”, „Управление на водоснабдителните системи“, е излъчил 10 представители от ВиК сектора за участие в международната конференция WEFTEC, обясниха от МРРБ.

Разходите на командированите български служители от личен характер са били за тяхна сметка, казаха от министерството.