0

Е нергетици и миньори пристигнаха в парламента за среща с премиера Николай Денков и други представители на властта. Част от тях обаче не бяха допуснати вътре и останаха зад вратите на властта. Пети ден енергетиците блокират основни пътни артерии с искане "Мини-Марица Изток" да продължи да работи и те да запазят работните си места.

Блокадите основно са на магистрала "Тракия", "Струма" и Прохода на Републиката.

Срещата, която първоначално трябваше да се проведе в Раднево, късно снощи беше преместена в парламента, след като за пореден път министър-председателят получи отказ за участие от протестиращите.

"Няма какво да си кажем с политиците по този начин", заявиха представители на протестиращите енергетици и миньори, които отидоха на срещата с Денков и представители на управляващите партии в парламента.

Те са недоволни от факта, че разговорът е закрит за медиите, освен това част от протестиращите не са били допуснати до сградата на парламента. "Точно затова до сега отказвахме срещите - нека България да гледа на живо какво се случва. Ние сме излъчени от колегите ни, но сега пуснаха само част от нас, които предварително са заявени в списъци, другите ни върнаха", недоволстват енергетиците. 

В разговорите участват и министрите на енергетиката, на регионалното развитие и благоустройството и на икономиката и индустрията, както и лидерите и народни представители от политическите партии, които подкрепят правителството. Няма обаче поканени представители на опозицията.

По-късно стана ясно, че в хода на срещата е излъчена работна група, която да търси решения на проблемите. Не е изключено тя да подготви и документ, който да бъде подписан от двете страни.

На срещата се очаква да бъдат обсъдени конкретните стъпки към енергийния преход във въглищните региони Стара Загора, Перник и Кюстендил.

„Няма оптимизъм в нашите редици. Думичката е недоверие. Ако тези хора имат акъл в главата си, ще постъпят така, както повалява българският национален интерес. А той е - да имаме ток”, заяви Димитър Манолов, КТ „Подкрепа”.

„Ние, освен тези централи и АЕЦ-а, друга базова мощност нямаме. Ако спрем, както пише, до 2030 г. тези централи, това означава, че дотогава трябва да спрем и да гледаме телевизия вечер”, заяви Любомир Спасов, ТЕЦ „Бобов дол”.

„Искаме да се срещнем с парламентарно представените партии и тези, които взимат решенията. Премиерът не взема решенията, решенията ги взимат други”, заяви друг протестиращ. „Готови сме да защитим енергетиката, готови сме да защитим националната сигурност”, каза участник в срещата преди да влезе в НС, цитиран от NOVA.

След 20 минути чакане все пак и другите протестиращи енергетици, които първоначално не бяха пуснати на срещата, получиха покана да се присъединят. Журналисти обаче не бяха допуснати.

Междувременно на петия ден от блокадите основни пътища в страната бяха блокирани, като недоволството на работещите в енергийния сектор е срещу териториалните планове, които кабинетът вече изпрати на Брюксе затвориха и пътя Свиленград-Тополовград при село Българска поляна. Образува се е огромна колона от тирове.