0

О става блокадата на АМ "Тракия" и АМ "Струма" от протестиращите енергетици и миньори. Те отправиха шест искания към правителството. Това стана на четвъртия ден от пътните блокади, създали много проблеми на шофьорите в страната. Предишните два дни те отказваха срещи с премиера и не откликваха на отправените покани, а настояваха Николай Денков да отиде при тях. Вчера стана ясно, че премиерът акад. Николай Денков кани на разговор протестиращите за конкретните стъпки на енергийния преход във въглищните региони Стара Загора, Перник и Кюстендил във вторник в административната сграда на "Мини-Марица изток" ЕАД в Раднево.

Точки

Синдикалистите настояват да се разработи механизъм за капацитет на въглищните централи като критична инфраструктура на енергийната система за страната. Това означава те да получават държавни субсидии, за да работят нещо. Друго ключово искане е отлагане на либерализацията на енергийния пазар за битови потребители. Те са също така против създаването на предприятие за въглищна конверсия.
Синдикатите напомнят на управляващите за решение на Народното събрание от 31 януари 2020 г., което задължава Министерския съвет да не допуска в дългосрочен план спиране или ограничаване работата на държавната ТЕЦ "Марица изток 2". 

Най-постижимите искания на миньорите са за изработване на енергийна стратегия до 2050 г. заедно със синдикатите и прозрачни процедури по инвестиционните намерения и включване на централите, мините и засегнатите общини.

Пътища

Енергетици и миньори блокират възлови пътища и кръстовища в страната. Протестът затвори основни пътни артерии край Стара Загора, ограничи преминаването през Прохода на републиката „Хаинбоаз“  и  движението по АМ “Тракия”  в района на село Гурково, детелината на автомагистрала “Тракия” към Стара Загора и Хасково и главния път София-Бургас.  Протестиращи от Бобовдол и  Перник  пробиха полицейски кордон и излязоха на АМ „Струма”. Хората не са съгласни със закриването на мините, на въглищните  електро- и топлоцентрали. Териториалните  планове за развитие на регионите не са ясни, местните не вярват в обещанията на управляващите.  Поискаха поправяне на плановете.

Реакции

„Така не може да се комуникира, това са български граждани“, коментира протестите лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той призова за диалог, който да успокои напрежението, добави Борисов.
Миньорите да седнат на масата на преговорите с правителството, посъветва Кирил Петков и изрази готовност ПП да участва в разговори редом с премиера Николай Денков и министри от кабинета. Бъдещето на въглищните централи трябва да е управляем преход, по който е постигнато обществено съгласие, заяви председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев. “Всички тези хора ще бъдат излъгани", каза в ефира на БНТ бившият министър на екологията Емил Димитров.  Според него може да се направи аналогия със закриването на "Кремиковци" и приватизацията на БГА "Балкан".