0

П ротив строеж на завод за зелен водород в землището на село Богьовци се обявиха жители на костинбродските села Беледие хан и Богьовци. 

НАПРЕЖЕНИЕ: Костинбродските села на бунт срещу завод за водород! (СНИМКИ)

Няма място за притеснение, увери от своя страна председателят на общинския съвет Атанас Тенев. 

С протестиращите се срещна и кметът на Костинброд. 

"За" запазване на чиста природа и "против" изграждането на фотоволтаици и завод на територията на община Костинброд се изказаха жители на съседните села.

"Районът е в "Натура 2000", като общо двете фотоволтаични централи ще бъдат на площ около 1000 декара и ние сме категорични, че това няма да разрешим да стане", каза протестираща.

"Не сме съгласни да се прави завод за водород, който е от изключително опасен и толкова много фотоволтаични елемента, които при всички положения ще навредят", допълни друга.

"Като начало би се повишила температурата в района, би имало магнитни излъчвания и би се засилил шума в района", опасява се трета.

Кметът на Костинброд Трайко Младенов , който дойде на протеста, е убеден, че няма основания за притеснения сред хората, информира БНР.

"Все още тези инвестиционни намерения подложат на оценка от РИОСВ, на ОВОС. Тогава ще имаме и публични обсъждания. В момента призовавам гражданите и общинските съветници да се запази спокойствие, за да може Общият устройствен план на общината ни да влезе в сила. Винаги сме защитавали интересите на гражданите, а съответно и природата".