0

Ж ители на няколко села, разположени на територията на община Костинброд организираха протест, след като местният Общински съвет даде съгласие за изграждането на фотоволтаична централа и завод за водород. 

Соларните панели е предвидено да бъдат разположени в землището на село Богьовци, на едва на няколко метра от къщите на махала Беледие хан, село Градец. Скандалното е, че местоположението на стъклените блокове попада в рамките на зона Натура 2000, включваща защита на птици и растителни видове. Независимо от това в община Костинброд бързат да одобрят инвестиционното намерение. 

Telegraph.bg

Целта е фотоволтаиците, разположени на над 400 дка по южния склон на планина, която изненадващо се оказва в частни ръце, да захранват с електричество завод за водород. Самият завод пък ще е на около 400 м от населеното място Беледие хан и на не повече от 2 км от село Богьовци. Местните жители са притеснени, че това ще унищожи безвъзвратно земеделието и туризма в района.

„Вместо да правим селски туризъм, къщи за гости и екологични инициативи, тук ще стане пустиня“, недоволстват хората. Те са скандализирани, че се заобикалят ограниченията по Натура 2000. С изграждането на фотоволтаици ще бъдат унищожени хиляди местообитания на птици, земноводни и различни разстителни видове. 

Telegraph.bg

Общинарите в Костинброд обаче твърдят, че в тези села не живеят постоянно хора. Причината е формално, че те са адресно регистрирани в София. Независимо от това обаче тези хора имат в района имоти, земеделски земи и искат да развиват бизнес.

С изграждането на водороден завод и фотоволтаици това ще прекрати поминъка им. Местните търсят избавление и вече са залели с жалби различни институции и екологични организации, сигнали има до Народното събрание и до президента.

Хората се надяват да им се обърне внимание, за да се опази действително природата в региона, а не шепа съмнителни бизнесмени с подкрепата незнайно по какви причини на общинарите, да погубят природата и изградят опасни за растения и животни панели за добиване на електроенергия. 

Според местните целта е да се усвоят пари от Европейския съюз за сметка на местната флора и фауна и под претекст, че в цяла Европа правели така, за да са независими енергийно от Русия. „Това няма нищо общо, а е само прах в очите на хората“, категорични са местните. 

Telegraph.bg