0

П ролетният ремонт е най-евтин в София и най-скъп в Пловдив, показа проучване на „Телеграф“. Майсторите се надпреварват с промоции за поставяне на окачен таван, шпакловка, полагане на латекс или тапети в столицата. Цените за освежаваща боя на стените в момента са промоционални и тръгват от 4 лв. на квадрат. Отстъпките важат до края на април.

Скъпо

Ако живеете в Пловдив, ремонтът от местна фирма ще ви излезе по-солено, отколкото в София или Варна, показа проучването. Разликата е между 1 и 5 лв. на квадрат. Свалянето на тапети в София е 5 лв., докато в града под тепетата същата услуга е 6 лв. За поставянето на латекс в столицата взимат между 4 и 8 лв. В Пловдив стойността стига и до 9 лв. Във Варна тарифите са като тези в най-големия град у нас. Някои фирми дерат с допълнителна такса, ако искаме стените в една и съща стая да са в различни цветове. Ако решим цялото помещение заедно с тавана да е с бял или бежов латекс, тогава ще ни вземат 4 лв. на квадрат. С левче се оскъпява цената, ако таванът е в различен цвят от стените, каквито са и масовите предпочитания, споделиха майстори. За две стени с различни цветове и таван в трета тоналност оскъпяването е с 2 лв.

Гипсокартон

Освен за освежаващи ръце латекс най-често в момента ни търсят и за поставяне на гипсокартон, казаха още майстори от София. Поставянето на окачен таван в столицата върви по 21-22 лв. на квадрат, докато във Варна за същото ще трябва да платите 25 лв. И тази услуга излиза най-солено в Пловдив, където ще трябва да се бръкнете с 28 лв. на квадрат.

Отстъпки

Други услуги, които се търсят от фирмите за ремонт през март, са също редене на ламинат, подмяна на интериорни врати и смяна на душ и батерии. Заради това някои майстори са въвели специални отстъпки за тези дйности. За поставянето на ламинат намалението е 15 на сто от редовната цена, ако го заявите сега, рекламират от фирма в София. Отстъпка от 15 на сто има и при поставяне на нови вътрешни врати, а за смяна на душа в банята намалението е с 10 на сто. С толкова по-малко ще платите още за редене на фаянс и теракот.