0

Р егистрираните по ДДС лица, които са предприятия по Закона за счетоводството - търговци, юридически лица, предприятия и др., в случаите, когато в края на календарно тримесечие общата сума на налични парични средства в касите, размерът на вземанията (вкл. от предоставени заеми), надхвърля 50 000 лв., декларират наличността за съответното календарно тримесечие, реши парламентът чрез промени в Закона за данъка върху добавена стойност.

Това става в срок до края на месеца, следващ тримесечието. Поотделно се декларират данните за наличните парични средства в касите; размера на наличните в касите вземания (включително от предоставени заеми) от собственици физически лица; размерът на вземанията (включително от предоставени заеми) от работници, служители, лица, наети по договор за управление и контрол, и подотчетни лица.

Първият период, за който ще се декларират тримесечни данни, е третото тримесечие на 2023 година, съобщава БТА.

Мнозинството отхвърли идеята на финансовия министър Асен Василев, когато лице, което извършва ресторантьорски и кетъринг услуги, не издаде фискален бон, получателят да има право да не заплати стойността на доставката/продажбата. Според Василев такава мярка се прилага в Гърция, а причината да я предложи само за ресторантьорския бранш е, че той единствен запазва 9 процента ДДС.

ДПС няма да подкрепи мярката за фискалните бонове за ресторантите, но ще подкрепи за касовата наличност, заяви Йордан Цонев, който е и председател на бюджетната комисия. Не може да имаме най-ниските преки данъци в ЕС, най-ниските акцизи, едни от най-ниските осигуровки и да не дисциплинираме българския бизнес да започне да плаща, обясни той. Ако искаме да запазим конкурентната среда, трябва да се въведат непопулярни стъпки - като деклариране на касовата наличност на 3 месеца, смята председателят на бюджетната комисия.

Депутатите не приеха предложението на "Има такъв народ" след 31 юли т.г. ДДС за ресторантьорите да се върне на 20 процента, тъй като вече няма ковид криза.

Акцизната ставка за течност за електронна цигара, независимо дали съдържа никотин, се повишава от 0,18 лв. на 0,30 лв. за милилитър от 1 август 2023 г., прие парламентът в Закона за акцизите и данъчните складове. Ставката за заместител на тютюна, съдържащ никотин, да е 90 лв. за килограм от 1 август 2023 г., решиха също депутатите.