0

П родължава предлагането на драстично високо поскъпване на ВиК услугите в различни области на страната въпреки лошата услуга с некачествена вода и постоянни аварии в мрежата и високи загуби на вода.  

Днес КЕВР ще обсъди на открито заседание увеличение на цената на водата във Видин и областта с 34,5% за тази година и с 60% до края на 5-годишния период, който обхваща бизнес плана на дружеството. ВиК Видин предлага водата да поскъпне от 2,738 лв./куб. м на 3,683 лв./куб. м за 2022 г. , като до 2026 г. кубикът стигне цена от 4,387 лв. 
Водните комисари ще обсъдят днес и поскъпване с почти 47,9% на водата в Ямбол до 3,931 лв./куб. м. За 2022 г.  цената на живителната течност да скочи с 85,4% до 4,926 лева/кубик в 2026 г., предлага ВиК-Ямбол.  

Междувременно населението в различни райони на страната блокира пътища и протестира срещу поскъпването на ВиК услугите и вчера. Кметът на Поморие Иван Алексиев ще оспорва цената на водата на ВиК-Бургас, също както кмета на Бургас, който обяви намерението си преди дни. Алексиев предлага да се разформират големите водни оператори и се създадат общински компании, които да са получатели на финансирането по водни проекти, за да се контролира по-добре изпълнението. В курортния град се създало напрежение сред местни хора и туристи заради непрекъснати ВиК аварии - две седмици продължили те в Поморие, толкова дълго е било и безводието в Ахелой, 20 дни – било в Медово, а село Козичино е на воден режим. 
Жители на балчишкото село Рогачево блокираха вчера пътя за курорта Албена с лозунги „Мръсни сме“, „Миришем“, „20 дни без вода“.