0

С лужители в ТЕЦ-овете излязоха на протест. В петък сутринта работещите в няколко въглищни централи в страната обявиха несъгласието си с факта, че за тях правителството не е предвидило средства по така наречения План за справедлив преход, който финансира преминаването на топлоцентралите от въглища към друг вид гориво.

НАПРЕЖЕНИЕ МЕЖДУ "ДОНДУКОВ" 1 И 2 ПОКРАЙ ПРОТЕСТИТЕ! (ОБЗОР+ВИДЕО)

Спряно беше движението по магистралите "Тракия" и "Струма", Подбалканския път, Прохода на Републиката и "Дунав мост". Образуваха се огромни колони от коли.

В 16 часа остана блокирана магистрала "Тракия" край Стара Загора, Прохода на републиката, Подбалканският път край Гурково.

В Русе служителите на „Топлофикация” излязоха с личните си автомобили на обиколка по пътя пред граничния пункт „Дунав мост” в знак на протест.

Ще затвори ли „ТЕЦ Русе”, след като е едно от предприятията, които са напълно изключени от този план? Директорът Севдалин Желев заяви, че всички болници и почти всички учебни заведения в региона са на централно отопление. Протестиращи в Русе казаха, че са изключително разтревожени както за тяхното бъдеще, така и за това на града.

След напрежението в четвъртък сред представители на „Мини Марица-изток” се стигна до затваряне на пътни артерии в Старозагорско. Към този момент една от точките, където е затворено движението от миньорите, е град Гурково и Прохода на републиката, както и пътища около Гълъбово. Движението между Северна и Южна България в блокирано. То се отбива през село Димовци.

Енергетици и миньори затвориха и автомагистрала "Струма". Протестиращи има на няколко места - в района на Дупница и пътен възел „Бинека“ в посока София, с. Дяково и Бобошево. На място има и полицейски служители. Протестът е срещу териториалния план за справедлив преход и отпадането на датата 2026 година за затваряне на ТЕЦ "Бобов дол". Според протестиращите това ще остави стотици хора от Бобов дол, Дупница и останалите общини в региона без препитание.

Заради блокадите от АПИ информират за обходните маршрути в областите Сливен, Стара Загора и Кюстендил:

В област Сливен:

Обходният маршрут за движещите се по АМ "Тракия" в двете посоки е по II-66 Стара Загора - Нова Загора - Сливен.

В област Стара Загора:

- За пътуващите по АМ "Тракия" е от пътен възел "Нова Загора" по път II-66 Нова Загора - Сливен до пътен възел "Свобода".

- За пътуващите по път I-5 Казанлък - Стара Загора: за гр. Стара Загора - през с. Памукчии, с. Християново, Калояновско шосе; от Стара Загора в посока Казанлък - по път II-66 Стара Загора - Нова Загора - Сливен, бул. "Калояновско шосе, с. Християново, с. Памукчии или по път II-57 Сърнево - Раднево през гр. Раднево по път III-554 Нова Загора - Раднево.

- За пътуващите по път II-55 през Прохода на Републиката - от Велико Търново по общински път за с. Димовци към гр. Николаево, като се включват при пътния възел при Гурково на път I-6 София - Бургас /Подбалканския път/, от Гурково към Велико Търново по път II-55 към Прохода на Републиката се пренасочват на бензиностанция "Петрол" по път III-5007 с. Конаре, с. Козарево, гр. Твърдица и се включват по път III-662 Твърдица - Елена към гр. Велико Търново.

За пътуващите по път III-554 в района на гр. Гълъбово маршрутите са:

- гр. Гълъбово - гр. Раднево;

- гр. Гълъбово - гр. Симеоновград - с. Главан - с. Полски градец - гр. Раднево

- гр. Гълъбово - с. Обручище;

- гр. Гълъбово - гр. Симеоновград - с. Главан - с. Мъдрец-  с. Обручище;

- с. Обручище - гр. Раднево;

- с. Обручище - с. Мъдрец - с. Полски градец - гр. Раднево.

В област Кюстендил:

За пътуващите по АМ "Струма" от Благоевград към София трафикът се отклонява при пътен възел "Бобошево" по път I-1 Благоевград - София.

За пътуващите по АМ "Струма" от София към Благоевград движението се пренасочва от пътен възел "Дупница - север" по I-1 /E-79/ София - Благоевград.

Движението се регулира от служители на "Пътна полиция". Шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост, призоваха от пътната агенция.

Вижте повече във видеата!

 

*Източник: NOVA