0

Ц ените в хотели и къщи за гости се вдигат от началото на август с между 10 и 20% спрямо юли или трябва да приготвите около 200 лева повече за седмична ваканция. Ако в момента нощувките за двама в квартирите струват 50 лева, то в пика на сезона цената скача на 70-80 лева в Созопол, разказаха собственици на къщи за гости пред „Телеграф“. За седем нощувки трябва да предвидите поне 560 лева, а в началото на юли те са стрували 350 лева.

В хотелите пък от 80 лева за стая нощувката поскъпва на 100-120 лв. за тези от категория с три звезди. В луксозните места за настаняване пък през август нощувката на база ол инклузив струва 300-350 лева, а има места, където достига и 600-700 лева, както „Телеграф“ писа. 

Средната цена за седмична семейна ваканция с двама възрастни и две деца е 2500 лева, което е с около 500 лева повече спрямо миналата година, коментира Димитрина Горанова, председател на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти, пред Нова тв.

Спад

Собственици на къщи в Созопол коментираха, че тази година сезонът е много слаб. Чак след 20 юли започна да се пълни градът, което не се е случвало от години. Има дори хотелиери, които разполагат със свободни стаи в момента. За да запълнят местата, някои обявяват намаления за last minute  записвания в рамките на 10-20%.

Заведения

Въпреки че хотелиерите в цялото крайбрежие се оплакват от липса на туристи и са принудени да правят намаления, традиционно в пика на сезона се вдигат и цените в ресторантите. Обичайно увеличението е с около 10 на сто на цялото меню. Например гръцка салата от 13 лева скача на 15 лева, а морските деликатеси като миди и калмари скачат с 1-2 лева за порция.