0

Ц ената на златото удари 2075 долара за тройунция на международните пазари, съобщават информационни агенции. Това е рекордно високо ниво  и увеличение с 2%, надминавайки предишния си връх от август 2020 година.

Златото, често предпочитано като "инвестиция убежище" по време на икономически или политически сътресения, поскъпна през последните седмици с избухването на война в Близкия изток. 

То обаче получи допълнителна подкрепа, тъй като инвеститорите вече залагат, че Фед на САЩ може да започне да намалява лихвите през следващата година, което пък би подкопало силата на щатския долар.

Цената на златото, което е деноминирано в долари, има тенденция да се повишава, когато зелените пари отслабва.

У нас 

Цената на златото у нас се е повишила с близо 4 на сто спрямо стойността му преди три месеца.

Икономическата комисия в парламента отхвърли данъчните закони за догодина

В момента 14 каратовото струва от 65 лв. за грам до 71 лв. Значително по-ниска е обаче цената му в заложните къщи и златарските ателиета, които го изкупуват с 5-10 на сто по-евтино от борсовата цена.

Този процент покрива допълнителните обработки и риска от това златото да поевтинее преждевременно.

Търговия 

Най-лесният начин да се сдобиете с 14 каратово злато е да закупите "злато втора употреба" от заложните къщи на цена около 10% над борсовата.

Цената на златото в заложните къщи е много по-ниска от тази в бижутерските магазини, защото там си купувате златото като материал и не плащате неговата изработка.

Другият лесен начин да се сдобиете със злато е да си закупите инвестиционно злато от банките или сайтовете за онлайн търговия с финансови инструменти.

Когато икономиките са в рецесия, то цената на златото се покачва, защото е най-сигурната инвестиция по време на криза, коментираха експерти.

По време на икономически възход цената на златото пада, защото инвеститорите предпочитат да инвестират в други финансови инструменти с бърза печалба.