0

В ъпреки че в петък ГЕРБ и „Продължаваме Промяната” се разбраха за приемането на бюджета, днес промените в данъчните закони, които са ключови, отново бяха бламирани. На Комисията по икономическа политика ги подкрепиха единствено от ПП-ДБ. 

След като миналата седмица Комисията по бюджет и финанси отхвърли данъчните промени, сега Икономическата също не ги подкрепи на първо четене. От ГЕРБ посочиха, че не са съгласни да има промени в данъците.

Данъчните промени предвиждат 0% ДДС за хляба. Под въпросителна остава дали ставката за ресторантьорите ще е 9% или 20 на сто. Зависи и колко средства ще се съберат в хазната. Нов скандал се очертава и около бюджета и проектите на общините.

ГЕРБ се въздържаха и при петте законопроекта. „Ние сме против увеличаването на каквито и да е данъци. Коалиционното ни общо управленско решение е да няма покачване на данъците”, коментира Александър Иванов от ГЕРБ-СДС.

Въпреки че в комисията не дойде нито министърът на финансите, нито негов заместник, от ПП-ДБ поздравиха ведомството за свършената работа.

„Моята гледна точка е, че това са едни изключително смели промени в законите, които, за съжаление, не получиха подкрепа. Браво, че в държавната администрация и в Министерството на финансите работят хора, които мислят толкова напред в бъдещето”, посочи Искрен Митев от ПП-ДБ.

Подкрепа обаче имаше за отпадането на дерогацията на руски петрол. Поредната версия на законопроекта, този път на ПП-ДБ, предвижда отпадането на руския петрол да стане най-късно на 15 март.

„Смятаме, че срокът на дерогацията би могъл да бъде изтеглен по-напред във времето. В същото време и да не застраши пазара на горива в България. Нашето предложение е дерогацията да изтече между 1 и 15 март 2024 г.”, заяви Владислав Панев от ПП-ДБ.

„Прехвърлихме газа през Турция, нашите добри съседи, сега ще прехвърлим и петрола. И вие твърдите, че това е в интерес на националната сигурност на България. Много интересно”, отвърна Румен Гечев от БСП.

По-рано през деня от БСП видяха и друг проблем. С проектите на общините, които ще се финансират през бюджета. Те се оплакаха, че техните кметове имали много кратки срокове, за да ги изпратят към Финансовото министерство.

„Това е абсурдно. Това е дъно.Това е посегателство върху живота на милиони българи, което се канят да правят с общините. Видяхте, че вчера на обяд Министерство на финансите изпраща писмо всички кметове до вечерта да си предадат проектите, които да бъдат включени в бюджета”, подчерта председателят на БСП Корнелия Нинова.

За да се изчистят проблемите, утре ще има среща между представителите на общините, премиера Николай Денков и финансовия министър Асен Василев.

От МФ изпратиха официална позиция, в която се посочва, че вече са получени 777 проекта, а крайният срок за предоставянето им до ведомството е 1 март 2024 г.