0

С толичният район „Витоша“ разменя сегашният си имот на ул. „Слънце“ 2 в замяна на това инвеститор да построи новата сграда на администрацията. Тя ще се разположи на ъгловия терен, съседен на досегашния, граничещ с „Цар Борис III”, ще бъде на 9 етажа, ще има две подземни нива и три асансьора. Това каза пред „Телеграф“ кметът Теодор Петков, който е внесъл доклад в Столичния общински съвет. Към момента той е отложен заради необходимостта от внасяне на уточнения. „Този конкурс се прави от администрацията на Столичната община, а не от мен и този доклад ще бъде изпълняван от новия й екип“, подчерта той. По думите му идеята е инвеститорът да може да получи като обезщетение и да застрои сегашния терен, след като предаде на района новата и оборудвана до ключ сграда. „Има одобрен РУП от главния архитект на София за жилищно строителство - магазини, офиси и жилища“, каза Петков, като уточни, че това няма да се случи в близките 3 години.

Факти

Той уточни, че сегашната сграда е етернитова и е тясна за четвъртия по население район в София. „Идеята е тук да се премести в една обща сграда и данъчната служба, която в момента се намира на друго място, на 10-и етаж. Архивът на района е разпръснат на няколко места, което създава огромни трудности, това е поради недостиг на места и стаи в действащата администрация“, коментира той и добави, че също така в сегашната сграда няма достъпност за хора с увреждания.

Строителство

В социалната мрежа се появи апел на ул. „Слънце“ 2 да се построи детска градина. „Това е чист популизъм. Администрацията се намира на гърба на най-голямата детска градина в района и на 100 м от най-голямото училище в района“, каза той и анонсира, че съвсем скоро ще започне изграждането на ново училище и две детски градини в „Манастирски ливади - Запад“.