0

В сяко съкращаване на сроковете за премахване на дерогацията увеличава значително рисковете от нарушаване на дейността на рафинерията. Също така има голяма вероятност да се стигне до покачване на цената на горивата.

 Това каза премиерът акад. Николай Денков след заседанието на Съвета по сигурността заради Закона за дерогацията.

По думите му са били обсъдени рисковете при неполучаване на петрол в рафинерията и възможността да спре работа. "Ако искаме да няма риск за рафинерията и горивата, трябва да се спазват сроковете в доклада за дерогацията на НС. Минималните срокове за премахване на дерогацията са: след 31 декември - не повече от 50% руски нефт. След 31 януари - не повече от 25% и от 1 март - изцяло неруски нефт. Трябва поетапно да се осъществява смяната на нефта, защото иначе има рискове от запушвания, експлозии и пожари", заяви той. И допълни, че няма информация за постъпления от такси за пренос на руски газ.

ВИСОКО НАПРЕЖЕНИЕ! Гняв заради коалицията “Путин” на Съвета при Денков. ГЕРБ и ДПС напуснаха преждевременно, направиха сензационни разкрития за руския петрол

"Имаме право да ги налагаме, може да има спорове с "Газпром". Това ще се дискутира във връзка с бюджета за следващата година", посочи премиерът.

ГЕРБ-СДС напуснаха преди края на Съвета, като обявиха, че е "загуба на време". Това мнение бе споделено и от ДПС.

Според него ръководителите на Службите и министрите са водили дискусия за минимизиране на рисковете. "Ако някой търси политически изяви, един от начините е да си тръгне ядосан от Съвета по сигурността", коментира Денков. На Съвета бяха обсъдени последиците и рисковете за националната сигурност от евентуалното приемане на закона, според който в тридневен срок отпада дерогацията на руския петрол.