0

П редставителите на партия ГЕРБ напуснаха преждевременно Съвета по сигурността, свикан от премиера Николай Денков в Министерския съвет заради напрежението около дерогацията за руския петрол. 

Денков събра политическите сили, за да оценят последиците и рисковете за националната сигурност на България при евентуална отмяна на отсрочката за преработка на руски нефт от рафинерията на “Лукойл” в Бургас.  

На излизане от сградата на Министерския съвет Десислава Атанасова и Делян Добрев обясниха, че гневът им е бил провокиран от доклад на ДАНС, според който "Лукойл" е имала готовност да премине изцяло на неруски петрол на 15 ноември. 

“След като с гласовете на ПП-ДБ, "Възраждане" и БСП в енергийна комисия не бе прието предложението за отменаме на дерогацията в тридневен срок, рафинерията се е отказала”, разкриха Атанасова и Добрев.

“Няма изненада и за нас е загуба на време да стоим на този съвет. Печели се на гърба на българските граждани. За нас единственото разумно е парламентът да вземе решение за законопроекта”, отсече Атанасова. 

Добрев пък посочи, че от доклада е станало ясно още, че "Лукойл" е продавала и претоварвала на танкери в открито море в определени месеци 50% от горивата, като не е ясно къде са отивали. 

„Въпреки че санкционният режим и дерогацията позволяват горива от руски произход да се продават само в страната и в Украйна, над 50% от произведените горива на „Лукойл” са изнасяни в целия свят. Има десетки танкери, които са претоварвани в открито море и не се знае крайната им дестинация. Това е скандално”, възмути се бившият енергиен министър. 

Минути по-късно сградата на Министерски съвет напусна и председателя на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски, който също обяви срещата за загуба на време. Новата коалиция ще се роди от "Възраждане", БСП и "Продължаваме промяната". Коалицията "Путин" е факт, обяви Пеевски. 

Последен излезе съпредседателят на “ПП-ДБ” Кирил Петков, който обясни, че ако дерогацията за руски петрол падне преди 1 март, има реален риск от повишаване на цените на българския пазар и несигурност на доставките.

„Изчакахме всички доклади - на българските служби, на Министерството на икономиката и на постоянния представител на държавата в "Лукойл". Срокът от септември месец се потвърди като минимален. Но минимален срок може да бъде потенциално 1 март", разясни той и направи уточнение, че партията е готова да съкрати предложения срок от 15 март на 1-и.

Кирил Петков коментира и преждевременното напускане на представителите на ГЕРБ и ДПС. „За мен беше важно да останат до края, за да се видят всички мнения. Всеки народен представител е длъжен да се запознае с обективната информация и да вземе решение", лаконичен бе той.