0

Р уски газ започна да тече отново в четвъртък сутринта към Германия през "Северен поток-1" след края на редовната годишна профилактика на газопровода, които започнаха от 11 юли, предаде ДПА като се позова на говорител на компанията "Норд стрийм" (Nord Stream), която управлява тръбата.

 

"Газът отново тече [през тръбопровода]", цитира агенцията думите му. Въпреки това, както отбелязват от компанията, преди газопроводът да заработи с пълен капацитет, трябва да мине известно време.

"Днес са декларирани обеми газ, съответстващи на тези, доставяни по Nord Stream непосредствено преди ремонта - приблизително 67 милиона кубически метра на ден. Това съответства на приблизително 40% натоварване на газопровода", посочва представителят на "Норд стрийм".

Данни от сайта на оператора на тръбата сочат, че между 6 и 7 ч. сутринта местно време (7-8 ч. българско) номинациите са били за 29 284,591 киловатчаса/час газ спрямо 0 вчера, съобщава Ройтерс. На сайта обаче данните за реалните потоци газ не са обновени и за периода 4-5 ч. местно време сочат 0.

От компанията "Газкейд" (Gascade), която управлява газопреносната мрежа в Германия, потвърдиха за Ройтерс, че от "Северен поток-1" вече тече газ към връзките с тръбопроводите OPAL и NEL.

Физически потоци газ са достигнали до терминала в германския град Грайфсвалд към 7 ч. местно време, според ТАСС.

В сряда ръководителят на Федералната мрежова агенция (регулаторът на Германия) Клаус Мюлер написа в Туитър, че обемът на доставките на газ през газопровода "Северен поток" в четвъртък ще възлезе на 530 GWh - това е около 30% от натоварването. На свой ред германският газопреносен оператор Gascade заяви, че очаква транспортирането на газ на ниво преди поддръжката - 40% от пропускателната способност.

От средата на юни "Северен поток" работи само на 40% (67 милиона кубични метра на ден) от максималния си капацитет поради ненавременното връщане на газовата турбина на Siemens след ремонт заради санкциите на Канада срещу Руската федерация. Преди това руският президент Владимир Путин заяви, че ако турбината за "Северен поток" не бъде върната на Русия, по трасето могат да бъдат изпомпвани само 30 милиона куб. м газ на ден вместо сегашните 60 милиона кубика. Той обърна внимание на факта, че в края на юли за ремонтни дейности "трябва да бъде изпратена друга кола".