0

Ц ената на топлинната енергия в столицата през март е по-висока от тази на газа и емисиите за първи път от 20 месеца насам. Това става ясно от сравнителната графика, публикувана от „Топлофикация София“. Според нея природният газ през този месец струва 128,31 лв. за мегаватчас, а определената стойност за продажба на топлинна енергия от юли 2022 г. е 137,86 лв. за мегаватчас. Тоест цената на парното е с 9,55 лева по-висока от разхода за газ и емисии.

Разходи 

От анализа на дружеството става ясно, че от юли 2021 година то продава топлинната енергия на загуба заради драстично по-високата цена на газа. От дейността си то генерира недовзет приход в размер на 477 млн. лева. През този отоплителен сезон най-голяма е разликата между стойността, на която купува горивото, и тази, на която продава топлинната енергия през септември 2022 година. Тогава дружеството е плащало за газ и емисии близо три пъти повече, или 329 лева за мегаватчас от утвърдената от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) цена на топлото в размер на 137,86 лв. за мегаватчас. През ноември пък продажната цена на топлото спрямо разхода за газ и емисии е с най-малка разлика, но отново в полза на горивото. От началото на настоящия регулаторен период, тоест от юли 2022 г. до момента топлинната компания не е получавала компенсации заради скъпия газ. Цената на топлинната енергия обаче беше повишена с близо 40 на сто спрямо предходната година. 

Цени 

Според прогнозата на „Булгаргаз“, която е публикувана в началото на февруари, цената на газа през април ще е 113,85 лв. за мегаватчас без ДДС. Предстои обаче окончателното заявление да бъде внесено за одобрение от КЕВР на 1 април. Припомняме, че прогнозата на газовия доставчик за март, внесена през януари, беше значително по-висока от утвърдената от КЕВР. Това се очаква да подобри и финансовите резултати на „Топлофикация“ от продажбата на топлинна енергия на домакинствата. 

Очаква се до седмица и сметките за парно да са в касите на „Топлофикация“. Въпреки високите температури през февруари цената на топлинната енергия е значително по-висока, което ще окаже влияние върху фактурираните суми за плащане, прогнозират експерти.