0

П азарен фурор направиха социални предприятия от страната, които представиха продуктите си на Национален фестивал на Трудово-производителните кооперации (ТПК) в Банкя. Събитието бе по случай 105 г. от създаването на социалната организация. 

Пазарът се провежда за четвърти път през лятото в курортния град, а жители и гости купуваха по няколко бройки от красивите детски и бебешки дрешки на цени, една трета по-ниски от търговската мрежа, на известни марки. 

Цени

Например тези с морски дизайн за деца и бебета в съответните размери се предлагаха вместо за обичайните 30 лв. за 19 лв., видя „Телеграф“. Същата бе ситуацията и с дамско и мъжко облекло с модна линия. „Обичаме да гостуваме тук, защото хората харесват това, което шием“. Това обясни жена зад един от щандовете, след като зареди за пореден път с търсените артикули.

Тя уточни, че дрехите могат да се поръчат онлайн от социален магазин с адрес thesocialenmarкеt.eu

Вечерта пък амфитеатърът до Ротондата в града се напълни за ревюто на студентите по мода от Югозападния университет „Неофит Рилски“ в Благоевград. Костюмите на представените колекции бяха шити в местната ТПК, а някои от тях бяха със собствен дизайн и изпълнение на социалното предприятие. Професорът по изобразително изкуство и мода Емил Куков в университета каза пред нашия екип, че студентите карат практиката си в модерно обзаведените ателиета на кооператива.

Финансиране

Владислав Лазаров, шеф на Националния съюз на Трудово-производителните кооперации (НС ТПК), разказа, пред „Телеграф“, че 17 от общо 109 кооперации членове са на хора с ТЕЛК от 50% инвалидност.

Те извършват предимно шивашки услуги, а сред останалите дейности са дърводобив и преработване от горските кооперации, които са печеливши. На всеки пет години УС на ТПК финансира с половин милион 17 предприятия на хората в неравностойно положение за заплати и санаториуми в Приморско и Жеравна. Парите са по проект към социалното министерство.