0

Щ е поканя зърнопроизводителите за следваща среща, надявам се да се отзоват. Не виждам основания за отказ. Това заяви пред журналисти премиерът Николай Денков, който коментира отказа на зърнопроизводителите да разговарят с представители на властта по темата за украинското зърно. 

„Проблемите не се решават със заплахи и стачки, а когато се седне на масата и се обсъждат конкретни числа, кой какво е получил, какво е загубил и какво очаква“, посочи премиерът.

ГНЯВ СРЕЩУ ЗЪРНОПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ: Не преговарям с терористи, отсече премиерът

Денков посочи, че не е запознат с казаното от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който заяви, че „премиерът и зърнопроизводителите трябва да спрат с тежките квалификации и закани“ и обяви земеделския министър за "слаб". 

„Няма какво да го коментирам. Това, което отново ще повторя, е, че земеделският сектор получава изключително сериозни субсидии и помощи. Те бяха увеличени миналата година и тази година с 426 млн. лв. допълнително във връзка с войната в Украйна. Тук изобщо не можем да говорим за това, че няма подкрепа за сектора от страна на държавата. Важно е да видим средствата, които са налични, как да се използват най-ефективно и къде има специфични проблеми. Като цяло секторът не е проблемен, това е един от най-успешните сектори в България“, каза министър председателят. 

Лидерът на ГЕРБ скастри премиера и зърнопроизводителите. Обяви, че министърът на земеделието е слаб

„За момента не виждам причина да виждам оставка на министъра на земеделието, той е под изключително сериозен натиск от всички страни. Когато влезем в дискусия, той е изключителен експерт, човек от практиката. Разговорите са много полезни. Това, което виждам, е натрупан набор от изключителни проблеми, които той трябва да решава в кратки срокове. Това, което спомена той, е, че често не получава необходимото съдействие от администрацията, но това вече е негов проблем“, допълни още Денков. 

За понеделник зърнопроизводители обявиха протести на няколко места в страна, готвейки блокади на пътища. Те изразяват недоволството си срещу решението на парламента да отпадне забраната на зърно от Украйна.